HIRDETÉS

„Ha nincs benned félelem, bármire képes vagy…”

febr 13 • LifeStyle • Impress Magazin

A világ döbbenten figyeli a fiatal hegymászót, aki sorra dönti meg a világrekordokat, és biztosítás nélkül hódítja meg a több ezer méteres csúcsokat.

Alex Honnold a világ egyik legjobb és legismertebb hegymászója, aki biztosítás nélkül a több ezer méteres függőleges sziklafalakon. Minden alkalommal, amikor nekivág egy lélegzetelállító hegycsúcsnak, halált megvető módon dacol a gravitációval. Hegymászó társai szerint nincs benne félelem, ő azonban azt állítja, ez nem igaz.

„Természetesen bennem is van félelem, ugyanúgy ott van az állandó remény a túlélésre, talán az lehet a különbség, hogy én jobban elfogadom a halált, egyszerűen nem csinálok belőle nagy ügyet,” nyilatkozta a national geographic újságírójának.

11

„Soha nem vagyok vakmerő”

A hegymászás Alex szerint egy jó alkalom arra, hogy feszegessük a fizikai korlátainkat. „Ez nem egy adrenalin függő extrém sport, ahogyan ezt sokan gondolják, épp ellenkezőleg végig nagyon alacsony szinten kell tartani a belső feszültséget. A hegymászó elképesztően lassan, néha centiméterről centiméterre halad a célja felé, és sokszor órákon keresztül küzd, hogy megmásszon egy hatalmas sziklafalat. Kitartásra, türelemre és összpontosításra van szükség, illetve arra, hogy jól mérd fel a saját fizikai korlátaidat. Szabad mászásnál ugyanis nem lehet hibázni.”

12

“Ha úgy érzem, nem vagyok formában, inkább el sem indulok. Olyan is volt, hogy 200 méter megtétele után döbbentem rá, hogy mit keresek itt, ez nem fog menni. Inkább visszafordultam és lemásztam. Soha nem vagyok vakmerő, ezt egyszerűen nem engedhetem meg magamnak.”

13

 „Önként választott hajléktalan vagyok”

A világ egyik legfelkapottabb sportolójaként, Alex elképesztően puritán életet él. Szinte mindenről lemondott, lakóautója az egyetlen tulajdona, ebben éli mindennapjait. „Berendezkedtem egy minimalista életmódra, csupán némi eledelre és benzinre van szükségem”, mondja. A hegymászók között van egy „dirtbag” kifejezés, ami azt jelenti, hogy elkötelezted magad „életfogytig” a hegymászás mellett. Igen, én már egy „dirtbug” vagyok”. Alex 10 éves korában kezdett hegymászással foglalkozni, majd 19 évesen otthagyta az egyetemet, és azóta minden idejét hegymászással tölti.

14

„Nem hagyok magam után ökológiai lábnyomot”

A környezetvédelem mellett is elkötelezett, vegetáriánus hegymászó az utóbbi időben média szenzációvá vált, saját könyve jelent meg Alone on the wall címmel, reklámfilmekben szerepel, és sportruházat gyártók szponzorálják, noha a hegymászáshoz egy pár sportcipőn, egy rövidnadrágon, és egy zsák krétán kívül nincs szüksége semmire. Bevételének legnagyobb részét jótékonyságra fordítja, az általa létrehozott Honnold alapítvány otthoni energia-projekteket támogat a harmadik világ területein élők számára.

Fazakas Virág /Fotó: Jimmy Chin

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »