„Ha nincs benned félelem, bármire képes vagy…” – egy világrekorder hegymászó története

okt 12 • LifeStyle • Impress Magazin

Alex Honnold a világ egyik legjobb és legismertebb szabad hegymászója, aki biztosítás nélkül hódítja mega több ezer méteres függőleges sziklafalakat.

A világrekorder sziklamászó, Alex Honnold elképesztő, kötél nélküli teljesítményeivel hívta fel magára a világ figyelmét.

Minden alkalommal, amikor nekivág egy lélegzetelállító hegycsúcsnak, halált megvető módon dacol a gravitációval. Hegymászó társai szerint nincs benne félelem, ő azonban azt állítja, hogy ez nem teljesen így van, nyilatkozta a national geographic újságírójának.

„Ez nem egy adrenalinfüggő extrém sport, épp ellenkezőleg…”

A hegymászás Alex szerint egy jó alkalom arra, hogy feszegessük a fizikai korlátainkat. „Ez nem egy adrenalin függő extrém sport, ahogyan ezt sokan gondolják, épp ellenkezőleg végig nagyon alacsony szinten kell tartani a belső feszültséget.”

„A hegymászó elképesztően lassan, néha centiméterről centiméterre halad a célja felé, és sokszor órákon keresztül küzd, hogy megmásszon egy hatalmas sziklafalat. Kitartásra, türelemre és összpontosításra van szükség, illetve arra, hogy jól mérd fel a saját fizikai korlátaidat. Szabad mászásnál ugyanis nem lehet hibázni.”

11
(Fotó: Jimmy Chin)

„Soha nem vagyok vakmerő”

„Ha úgy érzem, nem vagyok formában, inkább el sem indulok. Olyan is volt, hogy 200 méter megtétele után döbbentem rá, hogy mit keresek itt, ez nem fog menni. Inkább visszafordultam és lemásztam. Soha nem vagyok vakmerő, ezt egyszerűen nem engedhetem meg magamnak.”

12
(Fotó: Jimmy Chin)

10 évig egy lakóautóban élt

A világ egyik legfelkapottabb sportolójaként, Alex elképesztően puritán életet él. Szinte mindenről lemondott. Több mint 10 évig egy lakóautó volt az egyetlen tulajdona, ebben élte mindennapjait, teljesen szabadon.

„Berendezkedtem egy minimalista életmódra, csupán némi eledelre és benzinre van szükségem”, mondja. A hegymászók között van egy „dirtbag” kifejezés, ami azt jelenti, hogy elkötelezted magad „életfogytig” a hegymászás mellett. Igen, én már egy „dirtbug” vagyok”. Alex 10 éves korában kezdett hegymászással foglalkozni, majd 19 évesen otthagyta az egyetemet, és azóta minden idejét hegymászással tölti.

13
(Fotó: Jimmy Chin)

Elkötelezett környezetvédő és vegetáriánus

A környezetvédelem mellett elkötelezett, vegetáriánus hegymászó célja, hogy úgy éljen, hogy nem hagy maga után ökológiai lábnyomot. Sikereiről és életfelfogásáról könyvet is írt „Alone on the wall” címmel.

A felkapott sportoló számos reklámfilmekben is szerepelt, sportruházat gyártók szponzorálják, noha a hegymászáshoz egy pár sportcipőn, egy rövidnadrágon, és egy zsák krétán kívül nincs szüksége semmire.

14
(Fotó: Jimmy Chin)

Bevételének legnagyobb részét jótékonyságra fordítja, az általa létrehozott Honnold alapítvány otthoni energia-projekteket támogat a harmadik világ területein élők számára.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »