Szeretsz vagy függsz?

ápr 24 • Psziché • Impress Magazin

Szenvedsz a társadtól, mégsem tudod elhagyni? Túlzottan félsz az egyedülléttől? Sokat féltékenykedsz? Ezek a társfüggőség jelei lehetnek.

Egy párkapcsolatban akkor beszélhetünk társfüggésről, amikor öntudatlanul azzal a céllal alakítunk ki kapcsolatot valakivel, hogy megkapjunk valamit, ami gyerekkorunkban hiányzott. A társfüggők valójában egy hiányt cipelnek magukkal, és nagyon szeretnék ezt az űrt betöltetni a párjukkal.

Éppen ezért gyakori egy ilyen kapcsolatban, hogy a másik fél azt érzi, hogy csak ad, ad és ad, de (társfüggő) párjának semmi sem elég, mivel egy társfüggő általában feltétel nélküli szeretetet és állandó törődést vár el a másiktól.

Egy hiányt cipelünk magunkkal

A társfüggő általában úgy érzi magát a párkapcsolatában, mint egy kiszolgáltatott gyerek. Csak a másik jelenlétében érzi magát biztonságban, az ő visszajelzéseitől érzi jól vagy rosszul magát, az egész életét a másikhoz viszonyítva érzékeli.

Emellett úgy érzi, hogy a párja uralkodik rajta, nem hallgatja meg, a véleményére nem ad, és minduntalan az ő akarata érvényesül. Az ilyen párkapcsolatra jellemző az alá-fölérendeltség, ahol a társfüggő fél kiszolgáltatottnak érzi magát (elsősorban érzelmileg) a másiknak.

Mivel azonban a társfüggőknek általában alacsony az önértékelésük, hajlamosak sokáig benne maradni akár egy rossz kapcsolatban is.

Te is társfüggő vagy?

Ha úgy érzed, érintett vagy a témában, akkor egy kis segítséggel vagy akár egyedül is kitörhetsz a társfüggőség béklyójából.

1. A „nem vagyok elég jó” érzés

A társfüggőkre jellemző, hogy állandóan becsmérlik, kritizálják magukat, ami rombolóan hat az amúgy is hadilábon álló önbizalmukra, és ezzel módszeresen aláássák saját önbecsülésüket.

A „nem vagyok elég jó” belső monológ helyett inkább irányítsd a figyelmedet a jó tulajdonságaidra és a sikereidre. Folyamatosan bombázd az elmédet pozitív megerősítésekkel, így fokozatosan átprogramozhatod a negatív énképedet.

2. „Rászoruló” magatartás

A társfüggők gyakran érzik azt, hogy képtelenek egyedül megoldani egy helyzetet, és szinte pánikszerű kétségbeeséssel könyörögnek a másiknak, hogy segítsen nekik. Ez a „rászoruló”viselkedés azonban megakadályozza az egészséges egyenrangú párkapcsolat kialakítását.

Próbálj meg önállóan döntéseket hozni, és fedezd fel a benned lévő megvalósító erőt.

3. Nem tud nemet mondani

A társfüggők számára általában gondot okoz, hogy nemet mondjanak bármire. Az elutasítástól, veszteségtől való félelem miatt gyakran olyan dolgokat is megtesznek, amihez semmi kedvük sincsen.

A saját határaid kijelölése sokat segít abban, hogy ne érezd magad mártírnak. Próbáld meg kifejezni, mi az, ami már sok neked, vagy csak egyszerűen nem szeretnéd megtenni.

 4. Érzelmi védőfalak mögött…

Lehet, hogy olyan családban nőttél fel, ahol nem elégítették ki az érzelmi igényeidet, és rákényszerültél, hogy egyedül birkózz meg a fájdalmas érzésekkel. Azért, hogy ne kelljen újra átélned a fájdalmat, védőfalat építettél az érzéseid köré és kizártad őket a tudatodból. Ez segített ugyan átvészelni a gyerekkorodat, de teljesen elzárt a valódi érzéseidtől.

Figyeld magad, milyen helyzetben hogyan érzed magad, és próbáld meg kifejezni, amit érzel. Szép fokozatosan tudatosodni fognak benned újra a valódi érzések.

Vida Hajni

A cikk Dr. Barry K. Weinhold – Dr. Jeane B. Weinhold, Törj ki a társfüggőségből című könyve alapján készült.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »