Önismeret nélkül is működhet a párkapcsolatunk?

szept 23 • Psziché • Impress Magazin

11 párkapcsolati tévhitet cáfol meg L. Stipkovits Erika klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta a Közelebb egymáshoz című könyvében.

„Gyerekkorunk nincs hatással a párkapcsolatunkra.” „Szüleink nem befolyásolják a párkapcsolatunkat.” „Létezik a nagy Ő.” „A szenvedélyes szerelem egy életen át tarthat.” „Elköteleződés nélkül is lehetünk boldogok.”  „Önismeret nélkül is működhet a párkapcsolatunk.” „Problémáinkat egyedül is meg tudjuk oldani.” „Boldogságunk a párunktól függ.” „Az elfogadás beletörődés vagy megalkuvás.” „Párkapcsolatunkra nem kell külön időt fordítani.”  „A siker az anyagiakon múlik”

Ha a fenti kijelentésekre helyeslően bólogatsz, akkor érdemes átgondolnod, hogy valamennyi kijelentés egy-egy tévhit. A szerző pedig a fenti 11 tévhitet sorra megcáfolja egy remekül szerkesztett, mindenki számára jól érthető könyvben.

A boldogság érdekében sokszor elrejtjük a problémákat

Minden ember boldog, harmonikus párkapcsolatra vágyik, s ennek érdekében hajlamosak a problémákat elrejteni. Csak azt veszik észre, hogy nem érzik jól magukat a saját bőrükben és abban a kapcsolatban, amiben éppen vannak. Ilyenkor szokott előtérbe kerülni a másik hibáztatása, lebecsülése, vagy éppen úgy érezzük, hogy gondjaink nagy része szüleinktől ered, amivel nem tudunk megbirkózni, esetleg a külvilágból érkező rengeteg impulzust hibásan kezdjük párkapcsolatainkra nézve értékelni. Ezt követően az esetek nagy részében elkezdődik egyfajta szorongás, amely mintegy önbeteljesítő jóslatként kezd lebegni a fejünk felett. Ebben a helyzetben arra lenne szükség, hogy megálljunk egy pillanatra, és a jelenre összpontosítsunk, arra, hogy feltárjuk a bennünk megbúvó félelmeket, szorongásokat, megtaláljuk azokat a válaszokat, melyek támogatnak helyzetünk megoldásában.

Ebben nyújt nagy segítséget ez a könyv. Mivel a fejezetek mindegyike különálló részként is megállják a helyüket, ezért az olvasó nyugodtan beleolvashat az éppen aktuális élethelyzetére vonatkozó részbe, vagy megpihenhet egy-egy fejezet elolvasása után.

Gyakorlati tanácsok – lépőkövek

A mély és nagyon gazdag elméleti háttér mellett, a több évtizedes gyakorlat is jelen van e könyv soraiban. A szerző elsősorban hipnoterápiás esetekkel mutatja be a párkapcsolati tévhiteket, amellyel egyúttal szeretné eloszlatni a hipnoterápiához fűződő téves nézeteket is, és szeretné azt a szemléletmódot átadni, ami a sok éves munkája során kialakult benne.

A mindennapi életből vett példák igazi segítséget nyújtanak. Mindez kiegészül a könyv végén található gyakorlatokkal, melyek a tévhitek eloszlatásában asszisztálnak.  Az összes tévhithez tartozó ún. „lépőkövek egymás felé”, olyan egyéni és akár a párunkkal együtt végezhető teszteket és gyakorlatokat tartalmaznak, amelyek az önismeret révén párkapcsolatunk jobb megismeréséhez vezethetnek.

A változtatás sokszor hosszú ideig tart, nagyfokú türelemre van szükség és nem könnyű, éppen ezért csakis mély belső elhatározásból eredhet, melynek alapja az önmegismerés. Személyiségünk fejlődésével, önmagunk megismerésével lehetünk képesek igazán mély érzelmekkel teli kapcsolatra. Születésünktől kezdve rengeteg hatás ér minket, melyeket gyakran tévesen értelmezünk, így befolyásolva a már elmúlt, talán a meglévő, esetleg a leendő párkapcsolatunkat. A könyv szerzője abban szeretne segíteni az olvasónak, hogy milyen tévhitek lengik körül a párkapcsolatok legmélyebb problémáit, s ezek honnan eredhetnek.

A könyvet mindenkinek ajánlom, hiszen bárki találhat segítséget párkapcsolatára illetően, amely eredhet akár a szülő-gyermek kapcsolatból, az önismeret, az önbizalom hiányából, az elköteleződéstől való félelemtől, vagy éppen a siker téves megítéléséből. Ez a könyv egy útmutatás azoknak, akik jobban meg szeretnék ismerni önmagukat, ezáltal javítva jelenlegi vagy éppen jövőbeli párkapcsolatukon, és hasznos lehet azoknak is, akik ebben segíteni szeretnének.

Vörös Orsolya – pszichológus
www.epszichologia-neurofeedback.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »