Interaktív ikervizsgálatok a Kutatók éjszakáján

szept 24 • LifeStyle • Impress Magazin

Izgalmas ikervizsgálatok pénteken a Semmelweis Egyetemen, Az ikerkutatás titkai – „élő iker laboratórium” című programon.

Az esemény házigazdája a Semmelweis Egyetemen dolgozó orvos ikerpár, a Radiológiai és Onkoterápiás Klinika két munkatársa: Tárnoki Ádám és Tárnoki Dávid. Ők élesztették újjá a magyarországi ikerkutatást, bővítik a mára több mint 1200 tagú Magyar Ikerregisztert.

Lesz telepátiavizsgálat is

A vállalkozó kedvű egypetéjű ikerpárok különböző vizsgálatokon: nyaki ultrahangon, testösszetétel-mérésen esnek át, lesz kézszorítóerő- és telepátiavizsgálat is. Kiderül az is, hogy a szülőktől örököljük-e az érelmeszesedést, vagy hogy genetikailag meghatározott-e a kreativitás.

Az ikerkutatás legfrissebb eredményei    

Mekkora szerepet játszik az egyes betegségek kialakulásában a genetika, és mekkora a környezeti hatások, az életmód jelentősége? Hogyan segíthetnek ebben az ikrek? Az ikervizsgálatok ezekre a kérdésekre is választ adnak, kiindulva abból, hogy az egypetéjű ikrek genetikai állománya közel száz százalékosan megegyező.

A nemrég lezárult hazai ikervizsgálatunk eredményei segíthetnek kideríteni a választ: szüleinktől örököljük-e a vérnyomásunkat, a testösszetételünket vagy éppen az érelmeszesedést? Az esetleges kettős látással járó előadást számtalan érdekes ikertörténettel és interaktív bemutatóval, a leghasonlóbb ikerpárok élő, helyszíni vizsgálataival fűszerezik a szervezők.

A programra a Kutatók éjszakája honlapján lehet jelentkezni, a részvételhez regisztráció szükséges.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »