Nehezen megy a fogyás? 4 tünet, amit érdemes kivizsgáltatni

ápr 2 • LifeStyle • Impress Magazin

Sokan álmodnak karcsú derékról, vékony combokról és lapos hasról – ám ezeket közel sem könnyű elérni. Természetesen sok múlik a genetikán, ugyanakkor számos életmódbeli szokás is befolyásolja, hogy mennyire tudunk gyorsan és hatékonyan lefogyni. Sőt: olykor lehet, hogy minden igyekezetünk ellenére nem megy a zsírégetés. Ilyen esetben érdemes elgondolkodni, hogy vajon mi állhat ennek a hátterében.

Mitől lesz sikeres a fogyás?

Először is nézzük meg, hogy van-e okunk aggodalomra! Csak akkor kell ugyanis valamilyen egészségügyi problémára gyanakodnunk, ha egyébként mindent megteszünk az álomalakért.

A zsírégetés alapja nem más, mint a kalóriadeficit. Ez annyit tesz, hogy több kalóriát kell elégetnünk, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe, hogy a testünk az elraktározott tartalékokat kezdje el felhasználni. Ennek mindössze két összetevője van: a táplálkozás és a testmozgás. Hogy mihamarabb elérhessük az áhított célt, vigyünk be kevesebb kalóriát – persze ne drasztikusan és hirtelen csökkentsük a mennyiséget! –, lehetőleg egészséges, friss alapanyagokból! Ezt egészítsük ki rendszeres, legalább közepes intenzitású testmozgással, heti több alkalommal. Emellett pedig fogyasszunk sok vizet, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetünkből!

Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, mégis már régóta szenvedünk a plusz kilóktól, itt lehet az ideje annak, hogy egy kicsit jobban megvizsgáljuk magunkat, a szervezetünk működését. Észrevettünk rajta valami különöset?

4 intő jel, amit ki kell vizsgáltatni, ha mégsem megy a súlyvesztés

Nézzük, milyen kondíciók állhatnak a sikertelen fogyókúrázás mögött, és hogy ezekről milyen tünetek árulkodnak!

Lassú anyagcsere

A lassú anyagcsere általában vércukorszint-ingadozással és rendszeres, kellemetlen puffadással jár együtt, és többféle problémára is utalhat. Klasszikusan ilyenek az egyes hormonális betegségek, amelyek közül a leggyakoribb a pajzsmirigy-alulműködés. Ha ez áll fenn, akkor kevesebb T3 és T4 hormon termelődik a testünkben, pedig ezek felelősek azért, hogy az elraktározódott kalóriákat a szervezetünk energiává alakítsa. Amennyiben ez nem történik meg, egyre több zsír halmozódik fel a szervezetünkben, a súlyvesztés nehézkessé válik.

Folyamatos rossz közérzet, fáradtság

A vércukorszint szabályozásában szintén a hormonok, egészen pontosan az inzulin játszik fontos szerepet. Ez a hormontípus segíti a cukor beépülését a sejtekbe, ám ha rezisztensként a sejtjeink érzéketlenné válnak, így az nem tudja ellátni a feladatát – ami még több inzulin termelődéséhez vezet. És mivel az inzulin a zsírok raktározását is elősegíti, ez a folyamat könnyen akadályozhatja a zsírégetést – ez az inzulinrezisztencia-fogyás kapcsolata.

Ha tehát nem megfelelő az inzulinszintünk, gyakran tapasztalhatunk kimerültséget, rossz közérzetet, hajhullást, de akár depressziót és meddőséget is.

Nőknél: cikluszavar

Ha nőként összevissza a menstruációnk, hajhullást vagy épp szőrnövekedést, esetleg aknéképződést tapasztalunk, miközben sikertelenül fogyókúrázunk, akkor több problémára is gyanakodhatunk. Az egyik a PCOS, avagy a policisztás ovárium szindróma, de akár az ösztrogéndominancia is jelentkezhet ilyen módon. Mindenképp keressünk fel egy szakembert!

Rendszeres és túlzott szorongás

Az inzulinrezisztencia-fogyás összefüggés olyan egyértelmű, mint a szorongás és a fogyás kapcsolata. A rohanó mindennapok, a stressz, az aggodalmaskodás mind-mind kedvezőtlen hormonális változásokat indítanak el a szervezetben, amelyek nehezíthetik a súlykontrollt. Jó hír, hogy ezt remekül orvosolhatjuk rendszeres testmozgással!

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »