HIRDETÉS

Miért olyan nehéz őszintén kommunikálni?

feb 1 • Psziché • Impress Magazin

Nyílt és őszinte kommunikációban lenni valakivel rengeteg időt és energiát kíván, az arra való alkalmasságunkról nem is beszélve.

A családterápia amerikai nagyasszonya Virginia Satir szerint 5 kommunikációs forma létezik, mely közül csak az egyetlen hatékony, ez pedig a nyílt és őszinte kommunikáció.

Ezen kívül azonban még négyféleképpen reagálhatunk nem megfelelően, amikor érzelmileg nehéz helyzetbe kerülünk. Virginia szerint a leggyakoribb reakció a támadás, a védekezés, az okoskodás valamint a hárítás. Ez utóbbi esetben egyszerűen eltereljük a szót és témát váltunk.

Százból ötnek sikerül

Virginia szerint – aki egész életét azzal töltötte, hogy az emberek kommunikációját, a családrendszer működését vizsgálta – az emberek 95 %-a nem képes őszintén kommunikálni, ha érzelmileg nehéz helyzetbe kerül.

Egy értelmileg felzaklató helyzetből maximum százból 5 tud továbbra is nyíltan és őszintén kommunikálni, azaz nem támad, nem védekezik és szabadkozik, nem lép ki és nem okoskodik. Mekkora esély van rá, hogy ha két ember összetalálkozik, akkor mind a kettő ebből a fajtából legyen? Különösebb túlzás nélkül egy százalék alá sikerült zuhannunk…

Pedig a hosszú távú, bensőséges kapcsolathoz szükséges az őszinte, nyílt kommunikáció, hiszen enélkül nem tud kialakulni a bizalom.

Talán egy kis vigaszt jelent azokban a pillanatokban, amikor nem működik a kommunikáció a kapcsolatunkban, hogy az emberek többsége ugyanezzel a nehézséggel küzd, és szerencsére egy sor más dolog is összetartja a kapcsolatot, nem csak a megfelelő kommunikáció.

A veszekedés, mint mentsvár

„A kommunikáció egyik kellemetlen, támadó formája a veszekedés, ami ha ismétlődően, játszma szerűen zajlik a kapcsolatban, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a veszekedés alatt bújik meg az igazi téma, írja Pál Ferenc, A függőségtől az intimitásig című könyvében.

„A veszekedés remek módszer arra, hogy az igazi témáról ne beszéljünk, de azért valami dinamikát csempésszünk a kapcsolatba. A veszekedés alatt lehet egy nagy adag félelem is, amit nem merünk felvállalni, és a veszekedéssel az intimitástól is megóvhatjuk magunkat. Ha valaki képes a nyílt, őszinte kommunikációra, és a meghittségre, akkor mer konfrontálódni, ugyanakkor viszonylag keveset fog veszekedni.”

Fazakas Virág

A 4 leggyakoribb kommunikációs hiba: a manipulatív, a becsmérlő, az agresszív és a behódoló

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »