Már 1 millió négyzetkilométeres a „nagy-szemétsziget” a Csendes-óceánon

okt 26 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a csendes-óceáni „nagy-szemétsziget” olyan gyors ütemben növekszik, hogy hamarosan a világűrből is látható lesz.

A Csendes-óceán körkörös áramlatai a közvetlenül a tengerbe szórt, illetve a folyóvizek által az óceánba hordott hulladékot összetereli, így jöttek létre a csendes-óceáni szemétszigetek.

5 szemétsziget a világ óceánjaiban

A világ óceánjaiban már 5 szemétszigetet fedeztek fel a kutatók, azonban mind közül a legnagyobb a Hawaii és Kalifornia között lebegő csendes-óceáni „nagy szemétsziget”.

Az Ocean Cleanup expedíció egy speciális műszerekkel felszerelt felderítő repülőgéppel próbálta feltérképezni a nagy szemétszigetet, hogy tisztább képet kapjanak a vízfelszínen lebegő hulladékok valós mennyiségéről, mielőtt belekezdenek a globális óceántisztításba. A LIDAR műszerekkel történő átvilágítás során kiderült, hogy a „nagy-szemétsziget” jóval nagyobb kiterjedésű, mint ahogy azt eddig gondolták.

Tíz magyarországnyi a „nagy-szemétsziget” 

„Ahogy közeledtünk a nagy szemétsziget felé, borzalmas látvány tárult a szemünk elé. Csak szemét volt mindenhol, amíg a szem ellát, az érintetlen óceán helyett,” mondta Boyan Slat, az OceanCleanup 22 éves elnöke, aki 2 évvel ezelőtt rukkolt elő annak a szemétgyűjtő rendszernek az ötletével, amelyet idén nyáron kezdtek tesztelni az Északi-tengeren.

A Hawaii és Kalifornia között elterülő „nagy szemétsziget” központi része nagyjából 1 millió négyzetkilométeren terül el, és további csaknem 3,5 millió négyzetkilométeres területet érint a felhalmozódott hulladék problémája. A szennyezett terület kiterjedése az óceáni áramlatok hatására folyamatosan változik.

12

Évente 8 millió tonna…!

Évente közel nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és egyéb teremtmény halálát okozva.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a csendes-óceáni „nagy szemétsziget” olyan gyors ütemben növekszik, hogy hamarosan a világűrből is látható lesz.

Az Ocean Cleanup expedíció célja a Csendes-óceánban felgyülemlett hatalmas szemétsziget eltakarítása egy speciális lebegő gát létrehozásával, melynek a felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, míg a víz alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot. A szűrő V alakban nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így át tudnak úszni alatta. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot, majd hajóval kiviszik a szárazföldre.

Az OceanCleanup prototípusát idén nyáron kezdték el tesztelni, és a tervek szerint 2020-ban kezdi el a Csendes-óceán megtisztítását és a szemétszigetek felszámolását.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »