Drasztikusan csökkent az állatpopuláció – a WWF Élő bolygó 2016 jelentése szerint

okt 25 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A Földön élő gerinces fajok 58 százalékos, míg az édesvizekben megfigyelt fajok 81 százalékos csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest.

A drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység, – derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) világszerte csütörtökön megjelent Élő bolygó jelentéséből (Living Planet Report).

A kizsákmányoló életmód eredménye

Az állatpopulációk drasztikus csökkenésének legfőbb okai között szerepel a természetes élőhelyek csökkenése és pusztulása, a mezőgazdasági területek terjeszkedése, az ipari mértékű erdőirtás, az egyre növekvő városiasodás, a környezetszennyező ipari tevékenységek, a tengerek és óceánok túlhalászásaa folyóvizek szennyezése, az illegális orvvadászat, illetve az emberi tevékenység következtében kialakult klímaváltozás.

A legnagyobb mértékben az édesvízi fajok sínylették meg az elmúlt évek kizsákmányoló folyamatait. A Földön élő gerinces fajok 58 százalékos, az édesvízi populációk mérete pedig 81%-os visszaesést szenvedett el az utóbbi négy évtizedben, vagyis ennyivel kevesebb állat él jelenleg a Földön…

001320

A harmadik legnagyobb korallpusztulás

A tengeri élőhelyek közül a korallzátonyok vannak a legnagyobb veszélyben. A WWF Élő Bolygó 2016 jelentése szerint 2015-2016-ban történt meg a földtörténet harmadik legnagyobb mértékű korallpusztulása, ami miatt a korallzátonyok háromnegyede van a teljes pusztulás közvetlen veszélyében.

A vízhőmérséklet emelkedése megzavarja az ún. zátony-szimbiózist és az ott élő organizmusok egészséges működését. Ilyenkor a virágállatokhoz tartozó korallpolipok kivetik magukból a szöveteikben élő és a rendszer egészséges egyensúlyáért felelős algákat, melynek következtében a zátonytelepek kifehérednek, majd a korallok elpusztulnak.

A drámai globális helyzet alapvető oka, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a Föld eltartóképessége. A változáshoz az élet minden területén tapasztalható kizsákmányoló életmód helyett fenntartható fejlődésre van szükség.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »