Magyar Hippik kiállítás

febr 21 • Kult & Art • Impress Magazin

Mennyiben hasonlít a magyar hippi kultúra az amerikai és nyugat-európai hippikéhez? Létezik-e egyáltalán „magyar hippi”?

A „magyar hippi” jelenséget vizsgáló kiállítás egy válogatás az 1960-as és 1970-es évek underground műveiből és korabeli felvételeiből. Ritkán látható festmények, grafikák és plasztikák mellett fotók, filmek és a plakátművészet korabeli remekei is szerepelnek a kiállításon.

A hippi kultúra eredetileg ifjúsági mozgalom volt, ami az 1960-as évek elején bontakozott ki az Egyesült Államokban, és onnan terjedt el a szerte a világban. Megnyilvánulásaikban a vietnami háború, a fogyasztói társadalom és a nyugati középosztály értékeinek kritikája keveredett.

A kiállítás képzőművészeti szekciója a hippi mozgalom hatását vizsgálja a korabeli underground művészetre. A rétegkultúrába tartozó alkotók egy, a hétköznapitól gyökeresen különböző életformában teljesedtek ki, mely által folyamatosan kifejezésre juttatták, hogy a fennálló rendszer ellen vannak. A kiállításon olyan szerveződési formák és egyéni életutak kerülnek párhuzamosan tárgyalásra, melyek összefüggésbe hozhatók a hippi magatartásformával és életszemlélettel.

Helyszín: kArton Múzeum és Galéria (1054. Budapest, Alkotmány u. 18.)
Megtekinthető: 2014. március 28-ig.

Ezt a cikket elolvashatod ANGOLUL is: itt

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »