Leragasztott szájjal futni?

szept 19 • LifeStyle • Impress Magazin

Most van a nemzetközi „lélegezz az orrodon” hét, ezért a szervezők vasárnap figyelemfelkeltés céljából, leragasztott szájjal futják körbe a Margitszigetet.

A szeptember 22-én megrendezésre kerülő program célja, hogy rámutasson a szájon át történő légzés, e látszólag ártalmatlan szokás negatív élettani következményeire.

Az orr párásítja a levegőt

„A szájon át történő légzéstől romlik a tüdő funkciója, és a szervezet először csak légszomjat majd asztmatikus tüneteket produkál, mondja Varga-Szilágyi Gyula Buteyko-légzés terapeuta. 

A tüdő helyes működéséhez meleg és nedves levegőre van szükség. A belélegzett levegő felmelegítésében és párásításában az orrunknak fontos szerepe van. Akik gyakran lélegeznek a szájukon, azoknak a hörgőik kiszáradnak és kihűlnek, mert elmarad az orr előkészítő funkciója.

„Ez pedig idővel a hörgők gyulladásához, hosszú távon pedig asztmához, szénanáthához és allergiák kialakulásához vezethet”, mondja a szakértő.

A légszomj is a rossz légzés következménye

„Ha a szén-dioxid-koncentráció lecsökken a vérünkben, és elér egy bizonyos küszöbszintet, agyunk légzésközpontja utasítja a légzőizmokat a légzési ciklus beindítására. Ez a légzés. Az asztmások általában többet lélegeznek, mint mások, szervezetük folyamatosan szén-dioxid-hiánnyal küszködik, ezért alakul ki a légszomj, majd asztmás roham. Ha ugyanis több levegőt veszünk, többet is fújunk ki, így a tüdőnkben nem marad elegendő szén-dioxid.”

A stressz, a túl sok elfogyasztott étel, a túl meleg környezet, a mozgásszegény életmód, a környezeti ártalmak is kiválthatnak enyhébb légszomjat ilyenkor ugyanis a szükségesnél gyakrabban és nagyobb mennyiségben veszünk levegőt (sóhajtás). Akkor van azonban csak probléma, ha állandósul ez a túllégzés.

A Buteyko-féle tudatos légzés

A Butejko-féle légzést Konsztantyin Butejko ukrán származású professzor fejlesztette ki az asztma gyógyítására. Kísérletei során különféle légzőgyakorlatokat dolgozott ki, melyekkel szándékosan előidézhető a légszomj, mert ezáltal csökkenthető a szervezet szén-dioxid-vesztesége.

A gyakorlatok lényege, hogy kevesebb oxigént lélegezzünk be, és ezáltal kevesebb szén-dioxidot lélegezzünk ki. Ez úgy is kivitelezhető, ha például hosszabb szüneteket iktatunk be két lélegzetvétel közé.

Szeptember 22-én a Margitszigeten találkoznak a Buteykósok, akik már sikeresen alkalmazzák ezt a módszert. Reggel fél tízkor együtt futják körbe a szigetet leragasztott szájjal, Varga-Szilágyi Gyulával, a módszer hazai képviselőjének vezetésével, hogy még véletlenül se jusson a szájukon keresztül levegő a tüdejükbe.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »