Lélegzetelállító buddhista templompár egy 300 méteres szikla tetején

ápr 2 • Földgömb • Impress Magazin

A Fanjing-hegyi templomokat Kína legérdekesebb nevezetességei között tartják számon, amelyek szédítő magasságban találhatók egy sziklacsúcs tetején.

Kínában járunk, a Guizhou-tartományban, amely közel kétszer akkora területen helyezkedik el, mint Magyarország. Itt található Kína legnagyobb vízesése, a világ egyik legjobb madár-megfigyelő tava, valamint a híres Fanjing-hegyi templompár, amelyek a Wuling-hegység legmagasabb hegycsúcsán találhatók, egy 330 méteres sziklatömb tetején.

A buddhizmus egyik szent hegye

A Fanjing-hegy – amely a Fanjingsan Nemzeti Természetvédelmi területén helyezkedik el – a buddhizmus egyik szent hegyeként ismert. 2018-ban felkerült az UNESCO Világörökségi helyszínei közé. Ez a páratlan szépségű hely szokatlan sziklaalakzatoknak és egyedülálló állat- és növényvilágnak ad otthont.

A Fanjing-hegy neve azt jelenti, hogy „Brahma tiszta földje”. Sok buddhista hisz abban, hogy ezen a helyen elérheti a megvilágosodást.

8000 lépcső vezet fel a csúcsra

A különleges templompár (a Buddha temploma és a Maitreya templom) a Red Cloud Golden Peak (Vörösfelhő Aranycsúcs) nevű magányos sziklatömb tetején áll, amely 330 méter magasan emelkedik ki a hegy tetején a környezetéből.

A 7. és 10. század között a Tang-dinasztia uralkodása idején számos ehhez hasonló szentély épült, azonban mára csupán néhány maradt fenn.

Az elszigetelt templomokat csak gyalogosan lehet megközelíteni, a csúcsra közel 8000 lépcsőn felkapaszkodva lehet eljutni.

Kőhíd ível át szédítő szurdok felett

A buddhista templompár érdekessége, hogy egy kis kőhíd köti össze őket a szédítő mélység felett, mivel a két templomot a sziklacsúcson egy szédítően mély, szűk szurdok választja ketté.

A Fanjingsan Nemzeti Természetvédelmi Területet 1978-ban alapították, és az UNESCO 1986-ban bioszféra-rezervátumnak nevezte ki, mivel ez a térség egy páratlan természeti szépségű hely, szokatlan sziklaalakzatokkal és gazdag biodiverzitással.

A Természetvédelmi Terület a viszonylagos elszigeteltsége miatt nagyfokú biológiai sokféleséget biztosított számos endémiás (csak itt található) növény- és állatfajnak. A Guizhou arany majom, illetve a Fanjingshan fenyő csak ebben a kis régióban fordul elő. Valamint itt található a világ legnagyobb szubtrópusi óriásbükkfa erdeje.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »