HIRDETÉS

A Maijishan Grottoes rejtélye – egy 140 méteres sziklába faragott ősi szentély

Már 5 • Földgömb • Impress Magazin

A Maijishan Grottoes egy hatalmas sziklába vájt buddhista barlangtemplom Kínában, melyben több mint 7200 buddhista szobor és 1000 négyzetméternyi falfestmény található.

A Maijishan Grottoes a sziklaépítészet egyik kiemelkedő példája, Kína egyik leglátványosabb művészeti kincseként emlegetik. A gigantikus faragott szikla a Selyemúttól délre található a Gansu tartományban.

A sziklaépítészet egyik kiemelkedő példája

A 142 méteres sziklatömb oldalába 194 üreget faragtak, melyeket a régészek barlangoknak neveznek, és számozással különítették el őket egymástól. A szikla nyugati és keleti oldalán találhatók ezek a különös látványt nyújtó vájatok.

A szentély belsejében több mint 7200 buddhista szobor és 1000 négyzetméternyi falfestmény található, falát pedig gigantikus domborművek díszítik.

A korai buddhizmus faragott sziklaszentélyei

A sziklaszentélyek eredete a buddhizmus kezdeti korszakára tehető, amikor Indiából először érkeztek a buddhista tanok Kínába. A Maijishan Grottoes építésének kezdeti dátuma Kr. u 384 és 417 közé tehető, majd az azt követő 12 dinasztián át folyamatosan tovább alakították és díszítették a következő nemzedék tagjai.

A sziklába faragott barlangszentélyek Kína északnyugati részén terjedtek el ebben az időszakban. A Maijishan Grottoes nem az egyetlen ilyen építmény, Gansu tartományban több ehhez hasonló is található.

A kőszobrok eredetét máig rejtély övezi

A Maijishan sziklaszentélyben szinte minden szobor agyagból készül. Az agyagszobrok alapanyagához kötőanyagot adtak, hogy a szobrok minél jobban időtállók legyenek.

Néhány barlangban azonban ismeretlen eredetű faragott kőszobrokat is találtak, amelyek puha homokkőből készültek, ennek ellenére ezek is viszonylag jól megőrizték eredeti állapotukat. Ez a tílusú homokkő azonban ebben a térségben nem számít őshonosnak, ezeket a szobrokat egyelőre ismeretlen eredetűnek tartják.

Ez idáig nem sikerült megfejteni, hogy kik faragták a kőszobrokat, vagy honnan származnak, de az is ismeretlen, hogy pontosan milyen módszerrel vontatták fel a szobrokat a 142 méter magas szikla barlangjaiba. A 133-as barlang a legérdekesebb, amelyben 23 rejtélyes kőszobor található.

Az 1500 évvel ezelőtt épült buddhista sziklaszentélyt 1953-ban fedezte fel egy kínai régész csoport, azóta turistalátványosságként működik.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »