A kókuszvirág cukor és az indiánok édes növénye a sztívia a legegészségesebb édesítőszerek

nov 14 • LifeStyle • Impress Magazin

A kókuszvirág cukor és az indiánok édes növénye, a sztívia (jázminpakóca) vitaminokban gazdag természetes édesítők, melyek a vércukorszintet egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben emelik.

A fehér cukor számos egészségre káros hatással bír, nulla a tápanyagtartalma, (ezért nevezik üres kalóriának), ezen kívül az egekbe emeli a vércukor szintet, a mi rendkívül megterhelő a szervezet számára. Az emberiség kóros elhízása és a világszinten népbetegségnek számító cukorbetegség térhódítása is felróható a számlájára. A WHO jelentése szerint jelenleg világszerte több mint 422 millióra tehető a cukorbeteg száma, ami megelőzhető lenne, hiszen a cukorbetegek 90 százaléka a 2-es típusba (felnőtt kori) tartozik, mely a helytelen táplálkozás és életmód miatt alakul ki. A barnacukor sem jobb választás, mely valójában melasszal dúsított fehércukor!!

Természetes édesítőszerek

A természetes édesítőszerek, mint például a méz is tökéletes alternatívái a fehér cukornak, hiszen kivétel nélkül sokkal jobb a szervezetre gyakorolt élettani hatásuk. Mind közül azonban a legegészségesebb a tápanyagban gazdag kókuszvirágcukor és a Dél-Amerikában őshonos édeslevelű növény, a sztívia.

Kókuszvirág cukor – alacsony GI index

A kókuszvirág cukor a kókuszpálma virágjának nektárjából készült természetes édesítő. Számos tápanyagot és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a kálium-, magnézium-, cink-vagy vas. Illetve a B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamin természetes forrása.

A kókuszvirág cukor egyike azoknak a természetes édesítőknek, melyek az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek közé tartoznak, 35-ös GI-szel rendelkezik.

Így a kókuszvirág cukor, lassabb felszívódása és értékes anyagai miatt, alapvető alapanyaga lehet a természetes és egészséges táplálkozásnak. Ugyanezen okból segítség lehet az ingadozó vércukor szinttel rendelkezők, vagy a cukorbetegség kezdeti stádiumában lévők, a 2-es típusú cukorbetegséggel rendelkezők, vagy fogyókúrázók, de édességre vágyók számára is.

111

kókuszvirágcukor

Stevia (sztívia)– az indiánok édes növénye

A jázminpakóca más nevén sztívia (stevia), édesfű vagy édes levél Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény. Levelei 30-szor édesebbek a répacukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek nála.

A sztíviátt a guarani indiánok már réges-rég fogyasztották, az édes növény igazi térhódítása azonban csak az 1930-as években kezdődött. Azóta lassan elterjedt a világon, s a legnagyobb sikert Japánban ért el. A stevia kiemeli az édes ízt, de a növényt nem csak édes ízéért érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint segít a vérnyomás csökkentésében.

A sztívia nem emeli meg a vércukorszintet, nincs benne kalória, ellenben nagyon egészséges. Jótékony hatással van a vércukorszintre, a vérnyomásra, segít rendbe tenni az emésztést, és még a fogszuvasodást is megelőzi. Található benne A- és C-vitamin, valamint cinket, rutint, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz.

Nagyon jól lehet vele sütni, főzni, csupán a mennyiségére kell odafigyelni. Sütéshez a folyékony stevia helyett a por alakú változatát érdemes használni.

A mesterséges édesítőszerek károsítják a bélflórát

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »