A világ legmagasabb felvonója – 1000 méteres sziklák között

nov 6 • Földgömb • Impress Magazin

Kína egyik legszebb Nemzeti Parkjában található a világ legmagasabb felvonója, a Bailong felvonó 1000 méteres oszlopos sziklák között.

Kína egyik legszebb Nemzeti Parkja, az egyedülállóan szép Zhangjiajie Erdőpark, amely különleges fáiról és elképesztő kőoszlopairól vált nevezetessé. A Bailong felvonót a helyiek a „Száz sárkány liftnek” is nevezik, hiszen olyan magasra visz fel, ahová ember csak ritkán juthat el. A felvonó egy meredek sziklaszirt mentén viszi fel a turistákat egy 1000 méter magas hegycsúcsra.

Több száz hatalmas kőoszlop

A Bailong lift a Zhangjiajie Nemzeti Parkban található, mellyel egy 1070 méter magas szikla tetejére lehet feljutni. A park területén több száz 1000 méter magas kőoszlop magasodik, melyek időnként olyan látványt nyújtanak a sűrű ködben, mintha a levegőben úsznának.

11

A Világörökség része

Ez a különleges, misztikus, szinte nem evilági látvány adta az ihletett James Cameron-nak is, amikor az Avatar című filmjén dolgozott. Az egyedülálló sziklaóriások parkját az UNESCO 1992-ben felvette a Világörökség helyszínei közé.

11szerk

Három Guinness rekord

A Bailong lift azonban nem csak impozáns elhelyezkedése miatt különleges, hanem többszörös rekorder is. A 330 méter magas üveg felvonó a világ legmagasabb kültéri felvonója cím mellett még további két másik Guinness rekord díjat is elnyert.

A Bailong lift nem csak a világ a legmagasabb emeletes városnéző felvonója, hanem a világ leggyorsabban közlekedő személyszállító liftje, és a legnagyobb teherbírású utasforgalomra készült liftje is egyben.

33szerk

A Bajlong lifthez egy másik felvonóval, vagy busszal lehet eljutni egy olyan kacskaringós szerpentinen, ahol közel 100 kanyart kell bevennie a busznak, hogy elérje a felvonót. A hegycsúcs tetejéről lélegzetelállító, 360 fokos panorámás a kilátás nyílik a Nemzeti Parkra.

021

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »