Így néznek ki a lítium mezők az Atacama sósivatagban – egy légifotós megörökítette

szept 23 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Chile kietlen sósivatagában hatalmas színes tartályok láthatók. Ezek a lítium mezők, ahol a ma legkeresettebb könnyűfém, a lítium kitermelése folyik.

Az észak-chilei Salar de Atacama sósivatagban rejlő lítiumbányáról Tom Hegen légifotós lenyűgöző felvételeket készített. A hatalmas lítium lepárló tartályok színpompás látványt nyújtanak a kietlen sósivatag közepén.

Az elektromos autók akkumulátorainak fő alkotóeleme

A lítium a bolygó legkönnyebb féme. Ma már széles körben használják elektromos eszközökben a mobiltelefonoktól és laptopoktól kezdve az autókigés repülőgépekig.

A lítiumion akkumulátorok leginkább az elektromos járművek meghajtásáról híresek, amelyek 2030-ra az új autók értékesítésének akár 60 százalékát is kitehetik. Egy Tesla Model S akkumulátora például körülbelül 12 kg lítiumot használ fel.

(Fotó: Tom Hegen – The Lithium Series I.)

A lítium-háromszög

Tom Hegen német légifotós arra specializálódott, hogy dokumentálja az emberi tevékenységek földfelszínen hagyott nyomait.

Munkája áttekintést nyújt azokról a helyekről, ahol erőforrásokat nyerünk ki, finomítunk és fogyasztunk. A Lítium sorozat képei feltárják a dél-amerikai lítium-háromszög világát, és bemutatja a kitermelés környezetre gyakorolt hatását.

A világ lítiumkészleteinek több mint 50%-a Dél-Amerikában, a Bolívia, Chile és Argentína lítium-háromszögében található. Az észak-chilei Salar de Atacama sósivatag a leggazdagabb lítiumban, ez a térség a világ lítiumkészletének több mint egynegyedét rejti.

(Fotó: Tom Hegen – The Lithium Series I.)

Futballpálya méterű színes tartályok

A Salar de Atacama sósivatag a világ egyik legkietlenebb sivataga, melynek közepén több, mint száz futballpálya méretű, színes medence látható. Némelyik tározó mérete eléri a 20 futballpályát. Ez a világ legnagyobb lítiumbányája, amely még az űrből is látható.

A medencék sóoldattal vannak megtöltve, amelyet a sivatag felszíne alatt rejlő ősi tározóból pumpálnak fel. A tartályokban lévő sós víz élénk árnyalatait a lítium-karbonát különböző mértékű koncentrációi okozzák. Színük a rózsaszíntől kezdve a türkizkéken át az erősen koncentrált, kanári sárgáig terjedhet.

(Fotó: Tom Hegen – The Lithium Series I.)

Több mint 1 évig párologtatják a lítiumot a medencékben

A sós síkságok alatt több mint 100 méter mélységben lítiumban gazdag vízréteg található. Ebből a mélységből szivattyúzzák a vizet a tartályokba. Ahogy a nap elpárologtatja a vizet a víztartályokból, a lítium koncentrációja egyre nő.

A türkiz színű sóoldatot több mint 1 évig szivattyúzzák tóról tóra, amíg a vízben lévő lítiumkoncentráció el nem éri a 6% -os szintet, és a mélysárga árnyalatot. Ekkor a koncentrált sóoldatot vegyi üzemekbe szállítják, hogy kinyerjék belőle a lítiumot.

(Fotó: Tom Hegen – The Lithium Series I.)

Milyen hatással van a lítiumbányászat a környezetre?

A lítium mezőkön hatalmas mennyiségű vizet használnak a lítium kinyeréséhez, mivel a párologtató medencék vizét folyamatosan pótolni kell.

A lítium mezők mintegy 21 millió liter vizet használnak naponta, írja a Euronews.

(Fotó: Tom Hegen – The Lithium Series I.)

Az ilyen mértékű környezeti beavatkozás veszélyezteti a sósivatag alatt lévő vízréteget, és végérvényesen megváltoztatja a sósivatag ökoszisztémáját, valamint a térségben szűkösen elérhető édesvízkészletekre is káros hatással van. A jövő zöld közlekedése új megoldásért kiállt!

Fazakas Virág (Fotók: Tom Hegen engedélyével)

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »