Szeretteink érintése csökkenti a fájdalmat, szinkronizálja a szívverést és a légzést

szept 26 • LifeStyle • Impress Magazin

Egy szeretetteli érintés azon túl, hogy kellemes érzést ad, számos fiziológiai folyamatot is beindít a testben. Többek között fájdalomcsillapító hatású.

Az érintés által létrejött „interperszonális szinkronizálás” játszhat szerepet a fájdalomcsillapításban, írja a ScienceDaily.

„Minél empatikusabb a partner, annál erősebb az érintés fájdalomcsillapító hatása” – mondta Pavel Goldstein, a kutatás vezetője.

Az emberek szinkronizálják magukat egymáshoz

A tudósok már régóta tudják, hogy az emberek tudat alatt szinkronizálják magukat egymáshoz: hozzáigazítják például lépésik ritmusát az előttük gyaloglóéhoz, vagy felveszik a beszélgetőpartnerük testtartását.

Amikor az emberek érzelmes filmet néznek együtt vagy közösen énekelnek, a szívverésük és a légzésük szinkronba kerül. Amikor a vezetők és követőik egyetértenek egymással, agyhullámaik hasonló mintát adnak ki.

Egy romantikus szerelmespár agyhullámai szintén szinkronba kerülnek a másik puszta jelenlététől is.

Fájdalomcsillapítás gyógyszer nélkül…

A Haifa Egyetem kutatói vizsgálták meg először az „interperszonális szinkronizálás” fájdalomcsillapító hatását. A szerzők remélik, hogy felfedezésük gyógyszermentes alternatívát nyújthat az egészségügy számára.

A kutatásban 22 pár vett részt, akiket szüléshez hasonló szituációsgyakorlatokkal teszteltek. A férfiak megfigyelőként vettek részt az eseményben, miközben a nők enyhe fájdalomnak voltak kitéve. A vizsgálat alatt különböző eszközökkel mérték a szívverésüket és a légzésüket.

Az érintés az empátia metakommunikációs eszköze

A pároknak három különböző szituációban kellett részt venniük: az elsőben mindketten egy szobában ültek, de nem érhettek egymáshoz, a másodikban foghatták egymás kezét, a harmadik gyakorlat során pedig külön helységben voltak. Ezt követően a kísérletet megismételték úgy, hogy a nők enyhe fájdalomnak voltak kitéve.

Ahogy a korábbi kutatások is kimutatták már, bizonyos fokú fiziológiai szinkronizáció akkor is létrejött a párok között, amikor egyszerűen csak egymás mellett ültek. Amikor a nő fájdalmat élt át, de nem érhettek egymáshoz, a szinkronizáció megszakadt. Akkor jött létre újra a fiziológiai összekapcsolódás, amikor megfoghatták egymás kezét, ekkor a nő fájdalomérzete is csökkent.

A kutatásból kiderült, hogy minél együttérzőbb volt a pár férfi tagja, annál jobban csökkent a nő fájdalomérzete az érintése által.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy az érintés az empátia metakommunikációs kifejezőeszköze, ezért van fájdalomcsillapító ereje.

Fazakas Virág

Finn kutatók megalkották az érzelmi test-térképet

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »