Hogyan hat a konfliktus a boldogság szintre

márc 22 • Psziché • Impress Magazin

Egy új kutatás szerint a konfliktusszint a párkapcsolatokban nem igen változik az idő múlásával.

Az Ohio Egyetem kutatása azonban arra is rávilágított, hogy egy házasság sokféleképpen lehet jó. Attól még, hogy egy kapcsolat nem békés és nyugodt, nem jelenti azt, hogy a párok boldogtalanok. Azok a párok pedig, akik kerülik a konfliktust és soha nem veszekednek, egyáltalán nem biztos, hogy boldogok.

Hol a határ?

„A házasság minőségét sokféle tényező együttesen mutatja meg”, mondja Claire Kamp Dush a kutatás vezetője. „A kísérlet legérdekesebb eredménye azonban, hogy a konfliktus szint mennyire változatlan a kapcsolatokban. Ha úgy érzed, túl sokat veszekedtek a pároddal, akkor érdemes megfontolni a házasságot!”

A Jurnal of Family oldalán nem rég megjelent kutatás húsz éve házasságban élő párok kapcsolatát vizsgálta különféle szempont alapján. A házasságok konfliktus szintje a következőképpen alakult.

A vizsgált házaspárok 16 százaléka alacsonynak ítélte kapcsolatuk konfliktus szintjét, 60 százalékuk közepesen viharosnak, a fennmaradó 22 százalék pedig állandó veszekedésekről számolt be. Ami pedig a legérdekesebb, hogy a viták mennyiségét tekintve a húsz év alatt semmi sem változott.

Hogyan hat a konfliktus a boldogság szintre

A kutatók később további négy kategória szerint is megvizsgálták a házasságokat. Most azt figyelték meg, hogy mennyire ingatagok, vagy hullámzóak a házasságok, mennyire érvényesül a jóváhagyás a párok között, jelen van-e a kapcsolatban az ellenséges viselkedés, illetve a konfliktuskerülő magatartás. Mindezeket pedig összevetették a konfliktus szinttel és a boldogság mértékével.

A 2000 vizsgált házasság 20 százaléka volt ingatag vagy hullámzó. Ezekben a kapcsolatokban viszonylag sok volt a veszekedés, azaz magas volt a konfliktusszint, mégis közepesen vagy nagyon boldognak érezték a párok a kapcsolatukat.

A vizsgált kapcsolatok 54 százalékában érvényesült a párok között a jóváhagyás. Ezek a párok általában együtt hoznak döntéseket, megosztják a házimunkát, illetve megbeszélik egymással a problémákat. Itt közepes konfliktus szint mellett magas volt a párok boldogság szintje.

Az ellenségeskedés mindössze 20 százalékra volt jellemző. Ezek a párok boldogtalannak érezték magukat a házasságukban függetlenül attól, hogy voltak-e veszekedések vagy nem.

Az elkerülő magatartás 6 százalékban volt jellemző a házasságokra. Itt szintén alacsony volt a konfliktus szint. Ezek a párok általában hisznek a házasságban és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy jól működjön.

 Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »