Hatalmas Kéz kilátó épült Hollókőnél – a Világörökségi falunk mellett

júl 2 • Földgömb • Impress Magazin

Az óriási tenyeret formázó kilátó Hollókő határában egy igazi különlegesség, amely művészi alkotás is egyben.

Magyarország egyik leghíresebb falva, az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő Hollókő a Cserhát szívében, meseszép természeti környezetben fekszik. Itt található azóriási tenyeret formázó, hivatalos nevén Isten tenyere kilátó.

Óriási tenyér a hegytetőn

Hollókő mellett, a Szár-hegy délkeleti oldalában található a különleges Kéz-kilátó, amely gyönyörű panorámás kilátást nyújt a Cserhát hegyvonulataira.

A fából ácsolt alkotás nem egy hagyományos építmény. A különleges formatervezésű kilátószobor egy művészi alkotás is egyben. Az aprólékosan kidolgozott tenyérre a csukló irányából 4-5 lépcsőfokon lehet fellépni, a hüvelykujj pedig meg is mászható.

A hivatalos nevén Isten tenyere kilátó Csíkszentmihályi Benjámin alkotása, amelyet a Farkaskútvölgy csapata álmodott meg.

(Fotó: Petró Róbert Migo)

Az Országos Kéktúra része

Az új látványosság az Országos Kéktúra vonalán található, és két tanösvényen át vezető gyönyörű túraútvonalon közelíthető meg.

Festői szépségű, vadregényes táj és csodás panoráma fogad minket ameddig a szem ellát. A kilátópont tökéletes pihenőként szolgál az Országos Kéktúra ezen szakaszán kirándulóknak.

Gyönyörű útvonalon közelíthető meg – a Hollókői vár érintésével

Hollókő felől, a Cserhát Natúrpark Zöldútján juthatunk el a hivatalosan Isten tenyere-kilátónak hívott szoborhoz, majd a Kéktúrát követve, a Szár-hegy gerincén át sétálhatunk vissza a Hollókői várhoz.

A várat a Holló tanösvényen kerüljük meg, szép kilátást élvezve a zöld tájból kiemelkedő várra. Végül visszacsatlakozva a Kéktúrára, idilli fekvésű fás legelőkön át érünk le a bájos Ófaluba. Érdemes végig járni a Hollókői-patak völgyében, pallósorokon kialakított Kertek Alja-tanösvényt is.

(Fotó: Lánczi Péter, Magyar Természetjáró Szövetség)

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »