Ha kihagy az agy – memóriafejlesztő tippek

máj 4 • LifeStyle • Impress Magazin

Legtöbbször azért nem jegyzünk meg dolgokat, mert túl van terhelve az agyunk, fáradtak, stresszesek vagyunk, és nem figyelünk oda igazán.

Amit pedig nem jegyzünk meg, arra emlékezni sem tudunk. Ha az agyadat formában tartod, azaz rendszeresen edzed különböző gyakorlatokkal, a memóriád is egyre jobb lesz.

1. Hogy is hívják?

Napóleonról úgy tartják, hallatlan népszerűségének egyik oka az volt, hogy több ezer katonáját ismerte név szerint. Egyes adatok szerint azonban az emberek 2/3-ának gondja van a nevek megjegyzésével. 

1. Mivel bemutatkozáskor mindenki a saját nevére koncentrál, ebből adódóan gondot okoz a másik nevének megjegyzése. Bemutatkozásnál tehát tudatosan figyelj oda az a másik személy nevére. Inkább kérdezz vissza, hogy jól értetted-e, ilyenkor még nem kínos.

2. A bemutatkozást követően gyorsan ismételd meg magadban többször a nevet, ugyanis ismétléssel vésődnek be az új információk az agyba.

3. Ezt követően gondolatban társítsd valamihez a nevet a hangzása, jelentése alapján, vagy kösd valamilyen értelmes szóhoz való hasonlóság alapján. Ha az illető személyiségében fedezel fel valami szembetűnőt, akkor ezt az egyéni személyiségjegyet, egyedi jellegzetességet kösd össze a névvel. Bármit kitalálhatsz, a lényeg a plusz információ, ami ahhoz kell, hogy jobban rögzüljön a név.

4. A beszélgetés során szólítsd a nevén többször, illetve elköszönéskor is lehetőség adódik erre. Mondd ki a nevet még egyszer, amikor elköszönsz. Pl.: „Viszlát Péter, örülök, hogy találkoztunk!”

2. Megtettem, vagy csak akartam?

Ez a típusú memóriazavar szinte mindig begyakorolt, automatikus cselekvéseknél fordul elő, mivel amit már több ezerszer megtettünk, azt nehezebben differenciálja az agy, mint a ritkábban elvégzett feladatokat.

Készíts „zárólistát”
Így fordulhat elő, hogy nem tudjuk megkülönböztetni, hogy valaminek a megtételét csak terveztük, vagy valóban végre is hajtottuk. Az ilyen megcsúszások tekintélyes része kiküszöbölhető, ha sikerül valahogy a figyelmünket bevonni. Ha sokszor fordul elő, hogy az irodában égve felejted a villanyt, nem kapcsolod be a riasztót vagy az üzenetrögzítőt, célszerű egy „zárólistát” készíteni, és a kijáratra rögzíteni, valahogy így: ablak, üzenetrögzítő, riasztó; így kifelé menet minden pontot felidézel egy pillanatra.

3. Szemüveg, kocsi, kulcs…. és a parkolási trükk

A statisztikák szerint az emberek leggyakrabban a szemüvegüket, kulcsaikat és az autójukat keresik. A szétszórtság, azaz a figyelem elkalandozása az egyik oka annak, hogy nem találjuk a gyakran használt tárgyainkat. Ha az a típus vagy, aki folyton keresgéli a tárgyait, akkor nálad a memóriazavar hátterében a figyelmetlenség áll.

Egy többszintes parkolóházakban alkalmazd az alábbi módszert!

Csökkentheted a kereséssel töltött időt, ha (1) hangosan kimondod az emelet, vagy a parkoló szint számát, miután leparkoltál; (2) a lifthez menet többször is visszanézel, és betájolod a kocsid elhelyezkedését; (3) figyelj, hogy a parkolóból jövet, hol, melyik nagyobb üzletnél lépsz be a bevásárló centrumba. Ugyanezt a módszert utcai parkolásnál is használhatod.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »