Anyák napi ajándékozási szokások a világ körül

máj 3 • LifeStyle • Impress Magazin

Az anyák napját az egész világon megünneplik, a szokások és a dátumok azonban országonként eltérőek.

Az anyák napi ünnep eredete az ókori Görögországba nyúlik vissza, ahol annak idején az istenek anyját, Rheát köszöntötték. Később az istennőkultuszból nőtte ki magát a mai napig is élő anyák napi ünnep. Bár az ünnepi szokások alapvetően hasonlóak, az anyukák legtöbbször virágcsokrot vagy saját kézzel készített ajándékot kapnak, vannak azonban érdekes egyedi szokások is.

Anyák sütije, fehér jázmin, apró kitűzők

A brit gyerekek például nem virággal köszöntik az anyukájukat, hanem előző nap elkészítik az „anyák süteményét”. Thaiföldön pedig egy nagyon szép hagyomány él: a thai gyerekek letérdelnek az édesanyjuk előtt és így fejezik ki a hálájukat. Ajándékképp pedig fehér jázmint adnak, ami az anyai szeretet szimbóluma. Etiópiában hasonlóképp sütéssel-főzéssel fejezik ki szeretetüket a gyerekek, akik a három napos mulatságra közösen készítik el a fogásokat.

A svédeknél pedig egy közös jótékonysági ünneppé nőtte ki magát az anyák napja. Ezen a napon sokan a Vöröskereszt kicsi műanyag virágait vásárolják és tűzik ki a ruhájukra. A bevételből származó összeget a rászoruló gyermekek és anyák kapják.

A magyar gyerekek verset mondanak

Hazánkban miniszteri rendelet sorolta 1928-ban a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját, talán ezért is terjedt el a versmondás. A vers mellé átadott anyák napi ajándék legtöbbször egy virágcsokor vagy saját kezűleg készített apróság. Aki azonban távol él a szüleitől, azok számára jó megoldás lehet a virágküldés. A csokrokat, vagy egyedi, akár kézzel készített ajándékot akár a neten is megrendelhetjük.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »