A fülzúgás a mai kor stressz betegsége?

jan 28 • LifeStyle • Impress Magazin

A fülzúgás gyakran megoldatlan belső problémákat, stresszes állapotot jelez. Ezért is hívják a mai kor egyik „stressz betegségének”.

Fülzúgás esetén az első és legfontosabb lépés az orvosi kivizsgálás. A fül-orr-gégész és belgyógyász mellett neurológus bevonása is szükséges lehet, akár agyi CT vizsgálatot is érdemes kérni, hogy a lehetséges fizikai betegségek, mint kiváltó okok felderítésre kerüljenek.

Betegségek, melyek fülzúgást okozhatnak

A fülzúgást kiváltó ok sokféle lehet: vérszegénység, pajzsmirigy alulműködés, daganatos megbetegedések, Méniére-betegség, anyagcserét érintő betegségek (pl. cukorbetegség), gyógyszermellékhatások, élvezeti cikkek fogyasztása (alkohol, dohányzás, kávé stb.), a nyak- és válltájék mozgásszervi elváltozásai, fogászati megbetegedések, feszült idegállapot, migrén. Fülzúgást okozhat még a fej és a nyak ereinek rendellenessége (érelmeszesedés, érszűkület), vagy a középfül és a szájüreg garat felé eső izmainak fokozott aktivitása.

Csökkenthetik a fizikai tüneteket a természetes étrend kiegészítők. C-vitamin, E-vitamin, a B-vitaminok, kalcium, kálium, magnézium és az esszenciális zsírsavak fogyasztása javasolt. A zsírszegény diéta, a zsírok és a koleszterin bevitelének csökkentése javíthatja a belső fül vérkeringését, a ginko bilboa pedig az agyi vérkeringés serkentése által hat, ami szintén csökkentheti a fülzúgás tüneteit.

A fülzúgás egy „stresszbetegség”

A fülzúgás megoldatlan belső problémákat, stresszes állapotot jelez, illetve azt, hogy nem hallgatunk a belső hangra. Túl sok a gond, a belső feszültség, ez okoz akkora stresszt, hogy megszólalnak a vészcsengők, mint szirénák a fejünkben.

A fülzúgás egy fokozottan stresszes, megrekedt állapotot jelez, amikor egy probléma (akár egzisztenciális gondok) miatt túl sokat szorong valaki, a megoldást pedig már jó ideje nem találja. A fülzúgás ugyanakkor jelentheti azt is, hogy nem tudjuk magunkat levédeni a külvilág hatása, elvárásai, nyomása alól.

Jelezheti azt is, hogy nem vagyunk összhangban belső zenénkkel, valódi énünkkel. Valami miatt nem tudunk igazán önmagunk lenni, nem a saját életünket éljük. Előfordulhat, hogy mi nem halljuk meg a saját belső hangunkat, vagy akár az is lehetséges, hogy a külvilág túl erőteljes hatással van ránk (akár szülői elvárás), emiatt nem tudunk igazán önmagunk lenni. A fülzúgás a belső hang segélykiáltása. Légy önmagad!

Halld meg a belső hangot!

A megoldás mindenképpen a belső stressz csökkentése és a problémák megoldása, minden lehetséges módon, mely lehet akár irányváltoztatás is. Égetően szükséges a belső nyugalom megtalálása meditációval, vagy lelki gyakorlatok alkalmazásával. A következő lépés pedig a valódi én elfedezése.

A fülzúgás legfontosabb üzenete, hogy tanuljunk meg engedelmeskedni a belső hangnak, védjük le magunkat a külső hatások (kritika, vélemény, elvárás) alól, és kövessük a belső útmutatásokat. Tanuljunk meg befelé figyelni, és vegyük figyelembe lelkünk üzeneteit. Kevésbé figyeljünk kifelé! A külvilág túl hangos (erőszakos) és elnyomja a belső hangot. Tulajdonképpen elnyomjuk a valódi énünket, nem tudunk önmagunkká válni.

A fülzúgás ilyen értelemben egy felhívás a belső önkutatásra, a befelé figyelésre. Ki vagyok én, mit is szeretnék, mire vágyom igazán…A stressz oldáshoz és a válaszok megtalálásához érdemes akár szakember (kineziológus, pszichológus) segítségét is igénybe venni.

A fülzúgás valójában a fejben van – és az agyat terheli

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »