Merre van Észak? Megfordulhat a Föld mágneses pólusainak iránya

jan 29 • LifeStyle • Impress Magazin

A Föld mágneses mezője egyre kevésbé stabil. Míg régebben 5 millió évente változott ellenkezőjére az iránya, most már egyre sűrűbben, 200 ezer évente történik ez meg.

A Földet körülvevő mágneses mező, mely megvéd bennünket a veszélyes napkitörésektől fokozatosan gyengül. Persze, nem kell még a föld alá menekülni vagy kolóniákat építeni az űrben, de a folyamat figyelmet érdemel, írja a BBC tudósítója, Nic Fleming.

Időnként megfordulnak a mágneses pólusok

A köztudatban elfogadott tényként kezeljük az iránytű által mutatott irányokat, de valójában a mágneses pólusok már sokszor helyet cseréltek a Föld történetében. A tudósok régóta gyanítják, hogy ezek a pólusváltások egyre gyakoribbak, ami a mező stabilitásának gyengülését jelezheti.

A Föld mágneses mezejét a bolygó szíve táplálja. A Föld középpontjában van egy szilárd mag, melyet egy forró folyékony külső mag vesz körül. A Föld belsejében dúló geológiai folyamatok és áramlatok hatására jön létre az úgy nevezett „geodynamo”, mely mágneses mezőt hoz létre a Föld körül. Az állandó hőmérséklet változások és áramlások hatására a mágneses mező is változik, melynek hatására észak-déli pólusváltás következik be.

Ezek a változások nyomot hagynak a sziklákon is

Ezek a pólusváltások nyomot hagynak a sziklákon is, amikor ugyanis a láva lehűl, a benne lévő fém-oxid részecskék a mágneses mező akkor uralkodó pólus- irányát mutatják. A tudósok ezeket a földtani bizonyítékokat keresik a lávamintákban, melyek alapján be tudják azonosítani a Föld pólusváltásait.

Ennek eredményeképpen a tudomány már 170 pólusváltást jegyez, melyek az elmúlt 100 millió évben történtek meg. A váltások gyakorisága elméletileg attól függ, hogy mi zajlik a Föld magjában.

A kutatók úgy vélik, hogy a belső mag lassan növekszik, amíg a külső mag lehűl és megszilárdul. Ez arra utal, hogy egyre gyakoribbak lesznek ezek a fejtetőre állások. A California University szimulációs kísérletei szerint a nagyobb belső mag akadályozhatja a külső mag megfelelő áramlását, és ez okozza a mező instabilitását, azaz az egyre gyakoribb pólusváltásokat. Ezt azonban nehéz ellenőrizni, mert az idősebb kőzetekben a mágneses mező iránya egyre kevésbé megőrzött.

Küszöbön egy újabb pólusváltás?

A European Space Agency műholdas adatai is azt bizonyítják, hogy a Föld mágneses mezője valóban gyengülő periódusban van. A mágneses mező ereje folyamatosan változik, ez természetes jelenség, a jelenlegi évszázadonkénti 5 százalékos csökkenés azonban több a megszokottnál, ami néhány tudós szerint utalhat arra, hogy egy újabb pólusváltás lehet a küszöbön.

És, hogy mi fog történni? Mivel jár egy pólusváltás? Milyen lesz, amikor az ellenkezőjére fordul minden? Nos, a tudósok sem tudják pontosan megmondani, annyi azonban bizonyos, hogy az elektromos hálózatok és a kommunikációs rendszerek potenciálisan veszélyeztetettek…

A Föld belül is kéken ragyog – új tudományos felfedezés

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »