Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye

jan 30 • Kult & Art • Impress Magazin

Hungarikummá nyilvánították a szegedi paprikát, a magyarok íját és a Vizsolyi Bibliát, a Magyar Értéktárba pedig bekerült többek között az Unicum, a kürtös kalács és a Hévízi-tó.

Három tétellel bővítette a Hungarikumok Gyűjteményét és 9 tétellel a Magyar Értéktárat a Hungarikum Bizottság.

A 3 új hungarikum

A hungarikumok sorába került a vizsolyi Biblia – amely az első teljes, magyar nyelvű Biblia -, továbbá a magyar harcosok által a 9. és a 11. század között használt íj, valamint a szegedi fűszerpaprika őrlemény. Az íj hungarikummá minősítését azzal indokolta a Bizottság, hogy ez az egyedi fegyver fontos szerepet játszott a honfoglalás és az államalapítás során zajló harcokban.

Magyar értékek között az Unicum, a kürtös kalács, Hévízi-tó    

A Magyar Értéktárba került az Unicum keserűlikőr, a kürtős kalács, a Piros Arany, valamint az Erős Pista ételízesítő. Szintén bekerült a tárba a szatmári szilvalekvár, a Hévízi-tó az ottani hagyományos gyógyászattal együtt, továbbá Neumann János életműve, különös tekintettel számítástechnikai hagyatékára. Végül a bocskai viselet és a bajai halászlé lett magyar érték.

A mostani döntéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe már 45 tétel tartozik, a Magyar Nemzeti Értéktár pedig mintegy 120 tagúra bővült.

MTI/ Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »