Felfedezték a víz kvantum tulajdonságait – a víz olyan, mint egy hologram

szept 4 • LifeStyle • Impress Magazin

Az ORNL kutatóintézet tudósai felfedezték, hogy a víz olyan, mint egy hologram, ami ellentmond a klasszikus fizika eddig ismert törvényeinek.

A víz már egyszerű fizikai tulajdonságai alapján is különleges, hiszen a víz az egyetlen olyan anyag a Földön, amely mindhárom halmazállapotában (folyékony, szilárd, gáz) is megtalálható.

Az amerikai Department of Energy Oak Ridge National Laboratory (ORNL) tudósai azonban újabb tulajdonságait fedezték fel a víznek, amely túlmutat a klasszikus fizika eddig ismert törvényszerűségein, írja a phys.org tudományos hírportál.

Áthatol a szilárd falakon…

A berill kristályon végzett kémiai kísérlet során kiderült, hogy a vízmolekulák extrém fizikai vagy speciális földtani körülmények között, ultra kicsi hatszögletű formába rendeződnek egy gyűrű körül, és felveszik a „kvantum-alagút” állapotot.

Ez a jelenség túlmutat az eddig ismert folyékony, szilárd vagy gáznemű halmazállapotokon, ilyenkor a víz egészen másképp viselkedik, mint ahogy megszoktuk, hiszen kvantum mozgásra is képes.

Ebben az állapotban például a vízrészecskék áthatolnak szilárd falakon, ami a klasszikus fizika szabályai szerint teljesen lehetetlen.

A víz kvantum mozgásra is képes

A kísérlet során arra derült fény, hogy amikor a víz „csapdába esik” egy zárt térben (pl. kristályok belsejében), akkor vízmolekula oxigén és hidrogén atomjai „delokalizálódnak” (szétválnak egymástól).  Ilyenkor jön létre a kvantum-alagút mechanizmus.

(Az alagúthatás (alagúteffektus) egy kvantummechanikai jelenség. Az alagúthatás során a részecskék képesek áthatolni olyan gátakon, melyeken a klasszikus fizika törvényei szerint nem lenne lehetséges.)

11

Egyszerre van jelen párhuzamosan 6 pozícióban

„Amikor a víz kvantum-alagút állapotban van, akkor kvantummozgásra képes, vagyis áthatol az elválasztó falakon, ami tilos a klasszikus világban” – mondta Alexander Kolesnikov az ORNL egyik kutatója.

„Ez azt jelenti, hogy a vízmolekula oxigén és hidrogén atomjai ilyenkor „delokalizáltak”, és egyszerre vannak jelen ugyanabban az időben párhuzamosan, mind a hat szimmetrikusan ekvivalens pozícióban.” 

A víz tehát ebben az állapotban olyan, mint egy hologram. Az ember azonban képtelen ilyen tapasztalatokat érzékelni a hétköznapi világban.”

A víz „kvantum-alagút” állapotának felfedezése akár tudományos bizonyíték lehet Everett sokvilág-elméletére is. Azt állítja, hogy a kvantummechanika által megengedett lehetőségek mind együtt megjelennek egy multiverzumban, ami sok független, párhuzamosan létező univerzumból áll. Japán fizikusok szerint pedig az is lehetséges, hogy az egész univerzum nem más, mint egy hatalmas hologram.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »