Egy mexikói építész ökoházai

szept 12 • Enteriőr, ÖKO-világ • Impress Magazin

Egy újabb remekmű a különleges formatervezésű ökoházak megálmodójától, Javier Senosian organikus építésztől. 

Javier Senosian legismertebb ökoháza a színes, vidám csigaház, mely a Vizipók Csodapók varázslatos víz alatti világát idézi.  A gyeptetős házak formavilágukat tekintve szintén a természetet tükrözik, mindemellett energiatakarékos ökoházak is egyben.

Cserép helyett gyeptető

A természetes anyagokat használó építész domboldalba rejtett kuckója teljesen beleolvad a környezetbe. A ház tetejét is gyeptető fedi. A ház tetőn akár virágos kertet is ki lehet alakítani.

013

011

Nincsenek sarkok és négyszögletes formák

Első látásra talán kőkorszakinak tűnik a formatervezés, de ezt csak a természetes anyagok és az „egyszerű” design teszi. Javier Senosian házai egytől egyig modern ökoházak. A belsőépítészet éles sarkok és kockák helyett domború, hullámzó és lekerekített formavilágot teremt, ami sokkal hangulatosabb, és természet közelibb hatású, mint a szabályos négyszögletes falak.

012

A tenyérformájú szék, a farönk asztal, a tamtam dob formájú bárszékek ugyan az afrikai törzsi világába kalauzol bennünket, a modernitás azonban itt is éppúgy jelen van, mint a mexikói építész összes alkotásában.

33

Stílusában ezúttal valóban visszanyúlt az őskorba, amikor az ember még olyan menedéket épített magának, amely a természettel tökéletes összhangban volt, és az ember még nem avatkozott bele mesterségesen a természet világába.

01102

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »