Gondolatok a Víz Világnapjára

márc 22 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Március 22. a Víz Világnapja. 1993 óta hívják fel a világ környezettudatos részének figyelmét ezen a napon a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és arra, hogy a bolygónk vízkészlete rohamosan csökken.

A világnapok célja, hogy egy pillanatra megálljunk, elgondolkodjunk, hogy vajon merre tartunk?

Sokszor gondolkodunk azon, hogy vajon mennyire szennyezett, mennyire káros egészségünkre a csapvíz, ha rendszeresen azt fogyasztjuk. Palackszám vásároljuk az ásványvizet, azt gondoljuk, hogy ezzel már ki is pipáltuk az egészséges életmódot. Az adott téma kapcsán viszont érdemes végiggondolni, hogy mi is történik jelenleg a vizeinkkel.

Néhány megdöbbentő adat:

420 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte minden évben a becslések szerint. Összehasonlításképpen, ez a szám lényegesen kevesebb, mindösszesen csak 2,1 millió tonna volt az 1950-es években. A műanyagipar azóta indult virágzásnak, ami nem csoda, hiszen a műanyag jól formázható, lehet hőálló, törhetetlen. Ma már a legtöbb tudatos gyártó törekszik az újrahasznosításra, de az egyszerhasználatos termékek kora még sajnos nem járt le.

1,2 millió egyszerhasználatos műanyag palackot adnak el percenként világszerte. Ezeket a világ minden táján a gyártóüzemből a rendeltetési helyekre szállítják, ami rengeteg és szükségtelen szén-dioxid kibocsátással is jár.

14 százalékát hasznosítják újra a világ műanyaghulladékának. Csak 14 %-át. A többi sok száz évig a bolygón marad.

5 billió műanyag alkatrész lebeg már óceánjainkban a National Geographic szerint és ez a szám még mindig emelkedik. Egy bevásárlótáska 10-20 évig lebeg a tengerben, egy hungarocell darabka 50 évig tart ki, a PET-palackok lebomlásához viszont 450 év kell.

1 – azaz 1 műanyag palack önmagában 10 millió mikroműanyag részre bomlik le – ezek 0,1-5 milliméteres műanyag részecskék, amelyek a táplálékláncon keresztül jutnak be a szervezetünkbe. A kutatások nem tisztázták még teljesen, hogy ez hogyan hat a szervezetre; de egy biztos, ez egyáltalán nem egészséges folyamat.

A 2024-es nemzetközi szlogen: “Víz a békéért”

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs – legalább egy napra. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

Az UNESCO évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez. A Világnap szlogenje az emberek figyelmét az édesvíz jelentőségére, valamint az édesvízi erőforrások kezelésének fenntarthatóságára hívja fel, ezen felül minden évben kiemeli a víznek egy bizonyos aspektusát. A 2024-es nemzetközi szlogen: “Víz a békéért”

A mai napon gondoljunk ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tudatosabban élni. Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tekintsünk úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több, mint 7 milliárd 888 millió ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra és a vízre.

Forrás: Greenfo

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »