Népi építészeti elemekkel bővült a szarvasi Mini Magyarország makettpark

márc 21 • Kult & Art • Impress Magazin

Március 25-től a népi építészetet bemutató épületegyüttesekkel bővül a szarvasi Mini Magyarország makettpark.

Az idén 11 éves Mini Magyarország megnyitása óta évről évre fejleszt, az elmúlt években a hazai épületeket erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki makettek követték.

A Szarvasi Arborétum mellett található Mini Magyarország makettpark 2013. április 10-én nyílt meg, és tíz év alatt a kezdeti 22 makett jelentősen kibővült: mostanra több mint száz épület és vonatmodell tekinthető meg.

Magyarország hagyományai és építészeti nevezetességei

A több mint kéthektáros park Magyarország történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. Folyamatosan bővül újabb kastélyokkal, templomokkal, várakkal, állomásépületekkel.

2015-től Erdély nevezetességeit, 2016 óta a Felvidék, 2017-től Kárpátalja és 2019-től az Őrvidék történelmi titkait és építészeti kuriózumait is megtekinthetik a látogatók.

Legutóbb, a 2023-24-es év fordulójakor az Ösküi kerektemplom, a Hercegkúti pincesor, a Békéscsabai István Malom, a Pécsi TV torony és a Szatmárcsekei Kölcsey Mauzóleum kapott helyett a makettek között.

(Ösküi kerektemplom)

Idén húsvéttól a magyar népi építészeti stílusokat, falusi életet bemutató épületegyüttesekkel bővítik a kínálatot: így megcsodálhatóak lesznek a Balaton-felvidéki Salföld parasztbarokk épületei, Hollókő világörökségi védettségű házai, az Őrség szeres portái és Torockó főtere is.

(Hercegkúti Pincesor)

Itt található az ország leghosszabb, több mint 600 méternyi szabadtéri makettvasút-hálózata is; az alagutakon, hidakon, viadukton átkelő mini mozdonyokat a látogatók indíthatják el. A mini Dunán és Balatonon pedig Magyarország nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak.

A parkban nemcsak a tihanyi visszhangot, hanem többek között a pécsi dzsámiból a müezzin énekét és az Operaházból – a szarvasi születésű – Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzó Dalát is megszólaltathatják a látogatók.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »