HIRDETÉS

A világ első napelemes vízfarmja Kenyában – ivóvízzé alakítja a sós tengervizet

dec 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A világ első napelemes sótalanító erőműve naponta 35 000 ember számára biztosít ivóvizet Kenyában, egy szárazsággal súlytott térségben.

A nyugati társadalmakban szinte elképzelhetetlennek tűnik – és sokan bele sem gondolnak abba – hogy a Föld bizonyos területein hányan nem jutnak tiszta ivóvízhez.

A Földön 2,2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez

Afrika szegényebb országaiban szinte mindennapos probléma a vízhiány. Kenyában a lakosság nagyjából egyharmada nem jut tiszta ivóvízhez. A vízhiány globális környezeti probléma, és mindez egy olyan bolygón, amelynek a 71 %-át víz borítja.

A napelemes vízfarmok (Solar Water Farm) telepítése megoldást nyújthat a globális vízproblémára.

A Give Power nevű civil szervezet Kenyában telepítette az első olyan napelemes sótalanító erőművet, amely ivóvízzé tudja alakítani az óceánok és tengerek sós vizét.

Napelemes sótalanító erőmű Kenya

Környezetbarát és energiahatékony technológia

A kis halászfaluban, Kiungában a napelemes vízfarm jelentősen javította az ott élők életminőségét. A technológia annyira sikeres, hogy a Föld más országaiban is hamarosan telepíteni fognak ehhez hasonló sótalanító rendszereket.

A tervek szerint a következő Kolumbiában és Haitin fogják beüzemelni, ahol még kritikusabb a helyzet.

Napelemes sótalanító erőmű Kenya

Naponta 35 000 ember számára biztosít tiszta ivóvizet

A tengervíz sótalanítása, ihatóvá tétele nagyon drága energiaigényes művelet. A napenergia felhasználásával azonban áthidalható ez a probléma, ezért a napelemes vízfarmok hosszú távú megoldás jelenthetnek a globális vízhiány megfékezésére.

A napelemes vízfarm solar panelei napi 24 órában termelik az áramot, ami pont elegendő a két vízszivattyú folyamatos működéséhez. A rendszer így naponta 35 000 ember számára biztosít ivóvizet.

Napelemes sótalanító erőmű Kenya

A napelemes vízfarm telepítés előtt, az embereknek naponta egy órát kellett utazniuk, hogy a családjuk számára ivóvizet biztosítsanak. A legtöbben koszos sós vízben fürödtek és mostak.

„A napelemes vízfarmok nemcsak tiszta ivóvizet biztosítanak az emberek számára, hanem a betegségek visszaszorításában is jelentős szerepet játszanak. A korábban használt szennyezett víz ugyanis gyakran fertőzéseket okozott. Hatalmas lépés ez az emberiség számára” – mondta Hayes Barnard, a Give Power elnöke.

Fazakas Virág

Ködből állítanak elő ivóvizet a marokkói sivatagban – új vízforrás lehet

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »