A világ első napelemes sótalanító vízfarmja – megoldás lehet a globális vízproblémára

dec 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A világ első napelemes sótalanító rendszere naponta 35 000 ember számára biztosít ivóvizet Kenyában, egy szárazsággal súlytott térségben.

A nyugati társadalmakban szinte elképzelhetetlennek tűnik – és sokan bele sem gondolnak abba – hogy a Föld bizonyos területein hányan nem jutnak tiszta ivóvízhez.

A Földön 2,2 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez

Afrika szegényebb országaiban szinte mindennapos probléma a vízhiány. Kenyában a lakosság nagyjából egyharmada nem jut tiszta ivóvízhez. A vízhiány globális környezeti probléma, és mindez egy olyan bolygón, amelynek a 71 %-át víz borítja.

A napelemes sótalanító vízfarmok (Solar Water Farm) telepítése megoldást nyújthat a globális vízproblémára.

A Give Power nevű civil szervezet Kenyában telepítette az első olyan napelemes sótalanító vízfarmot, amely ivóvízzé tudja alakítani az óceánok és tengerek sós vizét.

Napelemes sótalanító erőmű Kenya

Ivóvízzé alakítja a sós tengervizet

A kis halászfaluban, Kiungában a napelemes vízfarm jelentősen javította az ott élők életminőségét. A technológia annyira sikeres, hogy a Föld más országaiban is hamarosan telepíteni fognak ehhez hasonló sótalanító rendszereket.

A tervek szerint a következő Kolumbiában és Haitin fogják beüzemelni, ahol még kritikusabb a helyzet.

Napelemes sótalanító erőmű Kenya

Naponta 35 000 ember számára biztosít tiszta ivóvizet

A tengervíz sótalanítása, ihatóvá tétele nagyon drága és energiaigényes művelet. A napenergia felhasználásával azonban áthidalható ez a probléma, ezért a napelemes vízfarmok hosszú távú megoldás jelenthetnek a globális vízhiány megfékezésére.

A napelemes vízfarm solar panelei megtermelnek annyi áramot, ami elegendő a két vízszivattyú folyamatos működéséhez. A rendszer így naponta 35 000 ember számára biztosít ivóvizet.

Napelemes sótalanító erőmű Kenya

A napelemes vízfarm telepítése előtt, az embereknek naponta egy órát kellett utazniuk, hogy a családjuk számára ivóvizet biztosítsanak. A legtöbben koszos, sós vízben fürödtek és mostak.

„A napelemes vízfarmok nemcsak tiszta ivóvizet biztosítanak az emberek számára, hanem a betegségek visszaszorításában is jelentős szerepet játszanak. A korábban használt szennyezett víz ugyanis gyakran fertőzéseket okozott. Hatalmas lépés ez az emberiség számára” – mondta Hayes Barnard, a Give Power elnöke.

Fazakas Virág

Ködből állítanak elő ivóvizet a marokkói sivatagban – új vízforrás lehet

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »