HIRDETÉS

Ködből állítanak elő ivóvizet a marokkói sivatagban – új vízforrás lehet

ápr 4 • ÖKO-világ • Impress Magazin

A marokkói sivatagban telepített hatalmas ködhálók 400 embert látnak el ingyen ivóvízzel. A köd lehet az új vízforrás a szárazság sújtotta területeken.

Az ivóvíz hiány egyre nagyobb problémát jelent világszinten. Éppen ezért egyre több új technológiát fejlesztenek ki, melyekkel akár az óceánok vizéből sótalanítással, vagy a ködhálók esetében levegőből állítanak elő ivóvizet.

Napelemes vízszivattyúk működtetik

A ködhálókat Marokkó délnyugati részén helyezték ki, melyek a ködbetakarítás révén 400 embert látnak el ivóvízzel. A hálóhoz csatlakozik egy 8 kilométeres csőhálózat, melyet napelemes szivattyúk működtetnek. Ezen a csőhálózaton keresztül juttatják el a betakarított vizet a helyi berber lakossághoz, akiknek az otthonában azelőtt soha nem volt folyóvíz.

02

Szárazság és szennyezett kutak mindenfelé

Marokkó délnyugati része a klímaváltozás okozta elsivatagosodás által érintett térség, ahol egyre nagyobb a szárazság évről évre. Az Ait Baamrane régióban, nincsen megbízható vízhez való hozzáférés az emberek számára, állandó a harc a szárazsággal és a szennyezett kutakkal. Az új ködbetakarító rendszer azonban 6 hónapig ingyen biztosítja az ivóvizet a rászorulóknak.

01

A „felhő-halász” technológia

Az úgy nevezett CloudFisher (felhő-halász) technológiával működő hatalmas ködhálókat az Anti-Atlasz hegységben telepítették, ahol a hajnali órákban minden nap sűrű köd lepi el a vidéket az év egyik felében, nagyjából 6 hónapig. Ebben az időszakban lehet vizet előállítani belőle. Az összegyűjtött vizet a napelemes keringető rendszer segítségével juttatják el a rászorulóknak civil szervezetek és alapítványok segítségével. A ködháló rendszer naponta 17 liter vizet tud előállítani négyzetméterenként.

03

A ködbetakarítás egy évszázados technika, a ködhálókkal azonban hatékonyabbá vált ez a módszer és nagyobb területeken is elterjedhet. A tervező Dar Si Hamad „víz iskolát” is létrehozott Marokkóban, ahol az új vízforrásról és a víz megőrzéséről oktatják a helyi közösségeket.

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »