Hamarosan IQ szerint választhatnak embriót a lombikos szülők?

ápr 1 • LifeStyle • Impress Magazin

Az új DNS-teszt soha eddig nem látott választási lehetőséget kínálhat a meddő párok számára. A szülők kiválaszthatják a legéletképesebb embriót.

Közeleg az idő, amikor a szülők egészségi paraméterek, magasság vagy akár IQ alapján választhatnak majd embriót. A technológia – melynek elsődleges célja a betegségek kiszűrése – már adott, az etikai kérdések azonban még tisztázatlanok…

A szülők kiválaszthatják a legéletképesebb embriót

Nathan Treff IVF specialista – a Genomic Predictor egyik alapítója – jelenleg olyan számítógépes modellek kifejlesztésén dolgozik, melyek DNS-tesztek segítségével előre meg tudják jósolni, hogy az IVF embriók közül melyiknél fog nagy valószínűséggel kialakulni az 1-es típusú cukorbetegség – mellyel ő maga is küzd – vagy egyéb komplex betegségek.

A szülőknek ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy a beültetéshez ki tudják választani a legéletképesebb embriót.

Az új DNS-teszt célja a betegségek kiszűrése – de ennél jóval többet „tud”

A lombikos IVF klinikák már jelenleg is végeznek DNS-teszteket, hogy kiszűrjék az olyan ritka betegségeket. Ezek az úgy nevezett preimplementációs tesztek azonban sokkal jobb eredményeket produkálhatnának az új DNS-teszt alkalmazásával, mely lehetővé teszi az embrió genomjának mélyebb megismerését, ezáltal szélesebb körű előrejelzéseket lehet adni a születendő gyermekről.

Az új DNS-elemző módszer erre adna lehetőséget, mert pontosabban felismeri azokat a DNS-mintákat, melyek előrevetíthetik egy-egy betegség kockázatát.

Az új technológiának azonban van egy ellentmondásos oldala is, hiszen ez a módszer elvileg az IVF-embrió egyéb paramétereinek – például magasság, bőrszín, testsúly, és akár az IQ – meghatározására is alkalmazható.

Visszaélésekre adhat okot…

Az embriók genomikus dossziéja olyan érzékeny információkat tartalmaznak, amelyek a kiválasztás során visszaélésre adhatnak okot, hiszen az egyéb paraméterek ismerete a szülőket is befolyásolhatja, sőt, akár kutatók vagy cégek is „lecsaphatnak” a legintelligensebb embriókra.

A Genomic Predictor alapítói azt nyilatkozták, hogy a genetikai előrejelzéseket kizárólag betegségek kiszűrésére alkalmaznák, vagyis olyan embriók szelektálására, amelyekről azt feltételezik, hogy súlyos egészségügyi problémákkal küzdő emberekké válnának.

„A programot etikailag le kell védeni. Csak a negatív kórképeket tárjuk fel. Nem fogunk olyan jelentéseket adni az embriókról, hogy ez a gyerek élsportoló lesz, és az NBA-ban fog játszani” – tette hozzá.

Etikai aggályok – hol a határ?

Nehéz kérdés meghúzni a határt, hogy mi számít etikusnak, és mi nem az embriók genetikai teszteléseinél.

A Genomic Prediction alapítói szerint az olyan, késő időskorban kifejlődő betegségek, mint az Alzheimer-kór tesztelése „etikailag indokolható”, és elvileg hozzátartozna a szülők reprodukciós szabadságához.

„Az embrió magas IQ-jának felmérésére történő tesztelésről – a mi a módszer egyik legkényesebb pontja lehet – egyelőre korai beszélni, és etikussága is megkérdőjelezhető.”

Hsu szerint a milliárdosok és a Szilícium-völgy az elsők között lennének, akik az IQ alapú embriókiválasztási technológiát alkalmaznák – pusztán üzleti érdekek miatt.

„Mi azonban, ahogy már többször is hangsúlyoztuk – ezt nem fogjuk megtenni. Az embriók IQ alapján való kiválasztása épp olyan kényes terület, mint a nukleáris fegyverek, vagy a génszerkesztés. Lesznek még viták arról, hogy mi számít törvényesnek, és mi nem. Az országok ezt maguk dönthetik majd el – nyilatkozta Hsu, a Genomic Predictor társalapítója.”

A jódhiány lelassult gondolkodást és IQ csökkenést okozhat

Forrás: MIT Technology Review

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »