Egyre növekszik a magyar zenék aránya a rádiókban

szept 13 • Kult & Art • Impress Magazin

A rádiókban sugárzott magyar könnyűzene aránya negyedik éve növekedést mutat az Artisjus adatai szerint.

Az Artisjus a zeneszerzők, szövegírók magyar jogkezelőjeként évente több millió elhangzási adatot vizsgál, és felhasználási csatornánként – rádió, televízió, élőzenés rendezvények, hangfelvételek, online zenehallgatás – is mérni tudja a hazai és külföldi zenefogyasztási arányokat.

Az egyesület adatai szerint két olyan zene felhasználási csatorna van, ahol az elmúlt években alig változott a magyar zene aránya. Az egyik a televízió, ahol ötvenegy százalék körül hallhatunk hazai muzsikát, a másik az élőzene területe, ahol hetvenhét százalékos a magyar zenei alkotások szerepe.

A letöltési arány alacsonyabb

A többi területen (rádió, CD eladás és zeneletöltés) elmozdultak az arányok. A médiatörvény 2011. január 1-től harmincöt százalékos magyar zenei kvótát írt elő a rádiók számára. Ennek megfelelően az országos csatornákon kivétel nélkül 35-36 százalék lett a magyar zene aránya.

Az országos összesített adat azonban ettől valamivel elmarad, mivel a helyi rádiók mentesültek a kvóta alól, és több – különösen fiataloknak szóló – rádiócsatorna alig játszik magyar zenét.

A másik mozgásban lévő terület a CD-k értékesítése, amely az utóbbi 10-15 évben folyamatosan csökken. Ez a trend a magyar zenéket éppúgy érinti, mint a külföldieket. A magyar vásárlók azonban a szűkülő piac ellenére évek óta egyre nagyobb arányban fordulnak inkább a hazai előadók felé.

A Magyarországon nemrég elindult legális online zeneszolgáltatási piacon viszont drasztikusan csökkent a hazai zenék tere, 2012-ben a letöltött zeneszámok között alig haladta meg arányuk a tizenöt százalékot.

MTI /Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »