Az önbizalom növelése, mint párkapcsolati tőke

ápr 7 • Psziché • Impress Magazin

Előfordulhat, hogy egy harmonikus kapcsolat ellenére sem találod önmagad, egyszerűen nem vagy boldog, amit a bizonytalan önértékelés is okozhat.

Hiába működik jól egy párkapcsolat, ha mégsem tudunk benne szárnyalni, sőt esetenként egyenesen a párunktól várjuk instabil önbizalmunk helyrebillentését.

Vegyünk egy nagyon egyszerű jelenséget, a bókok kérdését. A nők egy része elvárja a párjától, hogy bókoljon neki, lehetőleg minél többször. A férfi erre sok esetben azt mondja, hogy „minek, hiszen te úgyis mindig csinos vagy”. Ők persze azt nem tudják, hogy belül nagy-nagy bizonytalanság van, amit párjuk éppen ezekkel a bókokkal akar feloldani. Érdemes-e ilyenkor várakozni, netán megértetni, hogy mindez neked milyen fontos? Talán nem.

Közelítsünk máshonnan…

Egy kis kanyarral ugyan, de kérés nélkül is elérheted, amit szeretnél.

Először is, hasznos lehet, ha képes vagy megszabadulni attól a tévhittől, hogy: „csak akkor vagyok csinos/vonzó/jó nő, ha a páromtól pozitív visszajelzéseket kapok”. Merthogy ez nem így van, határozottan nem. Persze nem árt, ha a párunk ki tudja fejezni tetszését minél többször, de célszerűbb ebben a tekintetben nem az ő kinyilatkoztatásaira várni, pláne, ha a párod nem az a típus.

Egyszerűen zsebeld be máshonnan a bókokat! Halld meg máshonnan a dicséreteket és építkezz azokból. Tanuld meg bóknak kezelni, mindazt, ami eddig nem azt jelentette számodra! Ha egy ismerősöd például azt mondja, hogy bámulatosan nézel ki/szervezel/vezetsz/főzöl,stb. akkor ez is egy bók, értékeld! Ha barát, barátnő, kolléga dicsér az is ugyanannyit ér, mintha a párod tenné!

Hidd el, egy nap alatt sokkal több bókot kapsz, mint azt általában észreveszed: finomítsd ezt a képességedet, halld meg a dicséreteket és igen, utána lassan próbáld is elhinni, hogy ügyes vagy, jó vagy, szép vagy és nem mellékesen szerethető!

A társad pedig lehet, hogy majd magától fogja kimondani a várva várt bókokat, de ha mégsem, az sem olyan nagy baj, ha már helyreállt addigra az önértékelésed.

Mit lehet tenni, ha az önbizalom meginog…

Anda Csilla -pszichológus
www.way-pszichologia.hu

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »