A világegyetem egy hologram lenne? A legújabb kutatások szerint, igen!

dec 18 • LifeStyle • Impress Magazin

Japán fizikusok új felfedezése szerint lehetséges, hogy a világegyetem, vagyis az egász univerzum nem más, mint egy hatalmas hologram. 

hologram elméletet már 1997-ben felvetette egy elméleti fizikus, Juan Maldacena, aki szerint a gravitáció végtelenül finom, vékony, vibráló húrokból ered írja a Nature News.

Az idő csupán egy kivetítés – egy hologram

A matematikailag bonyolult húrok világa pedig kilenc dimenzióban létezik az űrben. Az idő plusz egy dimenzió, mely csupán egy kivetítés, egy hologram.

Maldacena ötlete lázba hozta a fizikusokat, mivel úgy tűnt, megoldja a látszólagos ellentmondásokat a kvantumfizika és Einstein gravitációs elmélete között.

Az holografikus univerzum elmélet valódiságát azonban eddig még nem tudták kézzelfogható, tudományos bizonyítékokkal alátámasztani.

A japán Ibaraki Egyetem kutatói Yoshifumi Hyakutake vezetésével most azt állítják, sikerült meggyőző bizonyítékot találniuk arra, hogy Maldacena elmélete igaz lehet. Hyakutake kiszámította a fekete lyuk belső energiáját, és meghatározta a helyét a horizonton. Meghatározta az úgynevezett virtuális részecskék hatását is, melyek folyamatosan ki- és beugrálnak a létezésből.

A kozmosz belső energiája – ahol nem létezik gravitáció

Kollégáival egy másik számítást is végeztek, egy olyan megfeleltethető kozmosz belső energiájáról, ahol nem létezik gravitáció. A két számítás tökéletesen meggyezett egymással. „Úgy tűnik, hogy helyes a számítás” – mondta Maldacena, aki jelenleg a Princetonon tanít, és nem vett részt a japán kutatásban.

„Most első alkalommal sikerült bebizonyítani azt, amiben nagyjából biztosak voltunk, hogy igaz, de még senki nem állt elő bizonyítékokkal” – mondta Leonard Susskind, a Stanford elméleti fizikusa. Leonard Susskind szintén sokat foglalkozott a holografikus univerzumok témakörrel.

A japán kutatócsoport által feltárt modell ugyan nem hasonlít a Maldacena féle jegyzetekhez, mindazonáltal egy matematikai bizonyítékul szolgál arra, hogy a két látszólag különböző világ megegyezik.

Elképzelhető, hogy a világegyetem gravitációs tulajdonsága egy napon egyszerű kvantumelméleti magyarázattal is leírható lesz.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »