Megjelent a világ legzöldebb egyetemei 2023 ranglista – 3 magyar egyetem is szerepel rajta

nov 5 • LifeStyle • Impress Magazin

A brit (QS) idén először állította össze fenntarthatósági szempontok alapján a zöld egyetemi világranglistát, melyen 3 magyar egyetem is szerepel.

Az október 26-án megjelent QS World University Rankings: Sustainability 2023 fenntarthatósági egyetemi ranglistára a világ egyetemei közül 700 kerülhetett be.

A fenntarthatósági rangsor mintegy 20 ország szakértőinek a bevonásával készült, és az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célját vette alapul a felsőoktatási intézményekre vetítve.

Értékelés 8 fenntarthatósági szempont alapján

Az értékelés során a QS összesen 8 környezeti és társadalmi kategória alapján vizsgálta a felsőoktatási intézményeket.

A Környezeti hatás kategória 3 teljesítménymutatóból állt: fenntartható intézmények, fenntartható oktatás és fenntartható kutatás. A Társadalmi hatás kategória 5 mutatót vett figyelembe: egyenlőség, tudáscsere, az oktatás hatása, a foglalkoztatás és a lehetőségek, valamint az életminőség.

A 100 legjobb egyetem, melyek mind erős elkötelezettséget mutattak a fenntarthatóság iránt mind a környezeti, mind a társadalmi téren, a legtöbb az Egyesült Államokból (29), az Egyesült Királyságból (20), Ausztráliából (13), Kanadából (9), Svédországból (3) Hollandiából (3) és Olaszországból (3) képviseltette magát, írja a közlemény.

A világ 10 legzöldebb egyeteme

Az első helyen a Kaliforniai Egyetem, Berkeley (UCB) végzett, amely maximális 100-as pontszámot kapott mind a környezeti, mind a társadalmi kategóriában.

A második és harmadik helyet a Torontói Egyetem (94,9) és a British Columbia Egyetem (94,5) szerezte meg – utóbbi a második legmagasabb pontszámot érte el társadalmi hatásáért 98,4 ponttal.

Az Edinburgh-i Egyetem a negyedik helyen áll, míg az Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) és a Sydney-i Egyetem az ötödik helyen osztozik 89,1-es összpontszámmal.

A Tokiói Egyetem, a Pennsylvaniai Egyetem és a Yale Egyetem a hetedik, a nyolcadik és a kilencedik helyen szerepel. A Tokiói Egyetem kapta a második legmagasabb pontszámot a környezeti hatások tekintetében összességében (96,2), valamint a második legmagasabb pontszámot a fenntartható oktatás terén (99,6), közvetlenül a Berkeley – i Kaliforniai Egyetem után (100). A 10. helyezést az Aucklandi Egyetem érte el, 85,1 összpontszámmal.

Három magyar egyetem is felkerült a listára

A fenntarthatósági világranglistán, melyre összesen 700 egyetem kerülhetett fel, három magyar egyetem is szerepel. A világ legzöldebb egyetemei közé Magyarországról a BME, SZTE és az ELTE került be.

Mindhárom felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az ELTE is a középmezőnyben végzett.

Az ELTE többek között a környezettudatos oktatás, a klímavédelmi kutatások támogatása, valamint az elmúlt években hozott környezetbarát intézkedéseknek köszönhetően került fel, írja az ELTE sajtóközleménye. Mind a kilenc kar oktatási portfóliójának része a fenntarthatóságra nevelés, emellett kiemelten támogatja a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásokat.

A campusok fenntarthatóbb működése

Az ELTE részt vesz az UNI-ECO nemzetközi együttműködési projektben is, amelyben több nemzetközi egyetemmel és nonprofit szervezettel együtt azon dolgoznak, hogy megvalósítsák a campusok fenntarthatóbb működését.

Ennek területei a vízfogyasztás csökkentése, valamint az energiagazdálkodás és a fenntartható beszerzési folyamatok, illetve a hulladékgazdálkodás fejlesztése.

Az ELTE öt miniprojektre (komposztálás, zöldítés, leselejtezett eszközök újrahasznosítása, hulladékmentes kollégiumi kiköltözés, kertépítés) támogatást is nyert az UNI-ECO projekt keretében.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »