A világ legszebb jéghotele – egy múlandó csoda

jan 19 • Földgömb • Impress Magazin

Gyönyörű, jégből faragott lakosztályok láthatók a svéd Jukkasjärvi jéghotelben, mely minden télen újra meg újra megépül nemzetközi jégszobrászok egyedi tervei alapján.

A világhírű látványosság egy 1000 főt számláló kis faluban (Jukkasjärvi) található Svédország északi részén, ahol egész télen nulla fok alatt van a hőmérséklet, így nem kell attól tartani, hogy a nyitva tartás idején elolvad a jégből épült szálloda.

A világ első és legnagyobb jéghotele

Az Icehotel a világ első és legnagyobb jégszállodája, mely minden télen újra meg újra megépül, majd tavaszi olvadáskor visszatér a Torne folyóba, melyből a megalkotásához felhasznált jégtömbök származnak.

22

Hószobák a jeges szállodában

A jéghotel szobái között vannak kizárólag hóból épített szobák is, melyek falán faragott domborművek az ágy körül pedig hatalmas hógolyók láthatók. A jégszobák hangulata teljesen más, ott minden átlátszó jégkristályból épül.

11

Jégszobrászok a világ minden tájáról

A gyönyörű, kézzel faragott hotelben minden évben más és más arculatú szobák várják a kalandvágyó utazókat, hiszen minden évben újból meg kell építeni ezt a múlandó csodát. A hotel megépítésében egy nemzetközi alkotócsapat vesz részt.

33

Egyedi kézműves szobák – fagyos komfort

A világ minden tájáról érkező jégszobrászok minden évben új tervek alapján alkotják meg a jégszállodát. Az Icehotel szobáiban minden tárgy és bútor kézzel faragott egyedi alkotás.

44

Egy múlandó csoda…

Az 5500 négyzetméteres Icehotel 1000 tonna jégből és 30.000 tonna hó és jég keverékéből épül, mely erősíti a szerkezetet. Mintegy 100 ember vesz részt az építésében, melynek felét nemzetközi művészek, hó- és jégszobrászok alkotják.

01iceroom

 Jégbárok jégpultokkal

A hotel ablakait, székeit, szobrait és ágyait és a bárpultot alkotó jég a közeli Torne folyóból származik, mely a világ egyik legtisztább vizű folyója. A tavaszi olvadáskor ez a múlandó csoda visszatér a folyóba.

11icebar

Hószobák és kristálypaloták

Az évről évre megújuló hotel szobáit a művészek minden alkalommal egyedileg tervezett design alapján faragják ki. A hószobákban hatalmas hógolyók, és dísztárgyak láthatók, a falakat pedig hóból faragott domborművek díszítik. A jégszobák kristálypalota hangulatát idézik a jégből faragott ágyakkal, szobrokkal és dísztárgyakkal.

11snowball room

Modern és letisztult design

Néhány alkotó absztrakt, modern vagy letisztult formatervezést alkalmaz, mások barokkos túldíszítettség jellemző, de európai népi motívumok is megjelentek már a hotel szobáinak falain.

77

Decembertől áprilisig látható

A szezonálisan, december és április között nyitva tartó fagyos hotel világszerte nagyon népszerű, évente 50 ezren látogatják a művészi jégszállodát.

88

Fantasztikus jégpaloták, hó- és jégszobrok a nemzetközi jégfesztiválon

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »