A világ leghosszabb tengeri hídja

márc 11 • Földgömb • Impress Magazin

A világ leghosszabb tengeri hídja egy ötezer pilléren álló, 42,5 kilométer hosszú, nyolc sávos acél építmény, a Jiaozhou Bay Bridge.

A Jiaozhou Bay Bridge a Csiaocsou-öböl (Jiaozhou) felett fut Kínában. A híd három pontot köt össze a kelet kínai Qingdao városát, Huangdaot, illetve a Huangtao-szigetet.

A legpusztítóbb tájfunt is kibírja

A híd tervezői (Shandong Gausu Group) szerint az építmény kibírja a legpusztítóbb tájfunokat,  egy 8-as erősségű földrengést, de akár egy 300 ezer tonnás hajóval való ütközést is átvészel, legalábbis a szimulációk alapján.

11

A Guinness rekorder híd 4 kilométerrel előzte meg az addigi csúcstartó Louisiana államban található Lake Pontchartrain Causeway hidat. A dobogó csúcsán azonban nem sokáig állhat, ugyanis 2016-ra várhatóan elkészül a Hong Kong-ot Makaóval és Guangdong tartománnyal összekötő, mintegy 50 kilométer hosszú híd. Az öbölben gyakran leszáll a köd, ilyenkor olyan látványt nyújt, mintha a felhők felett lebegne a hatalmas acélszerkezet.

22 

A híd négy év alatt készült el, ami szintén rekordnak számít a tengeri hídépítkezésben. Több mint 10 ezer munkás dolgozott rajta, 450 ezer tonna acélt és 2,3 millió köbméter betont használtak fel. A hídnak köszönhetően a két város közti távolság 31 km-rel csökkent, ezzel megkönnyítve a napi ingázók útját.

Vida Hajni

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »