198 nemzet zászlójából dominóhíd

ápr 19 • Földgömb • Impress Magazin

A Földközi-tengerre tervezett dominóhíd új turisztikai látványosság lehet, amely érdekességén túl egy „béke szimbólum” is egyben.

A multidiszciplináris Studio Nab koncepciója az a 3 kilométeres, vízen lebegő Dominó körhíd, amely az összes nemzet zászlójából épülne meg, a Földközi-tengeren.

Mindegyik zászló egy kis pavilon – az adott nemzet kultúráját jeleníti meg

A különleges installáció összes zászlója valójában egy-egy pavilon, amely az adott nemzet kultúráját mutatja be. A Dominó valójában egy olyan platform, amely a béke, párbeszéd és kölcsönös felfedezés terét jeleníti meg, a népek közötti együttműködés megvalósításáért.

Mindannyian függünk egymástól…

„Mindannyian függünk egymástól és össze vagyunk kapcsolódva. Az emberek hasonlóak, mint a dominók, a közös otthonunkon, a Földön. Amikor egy dominó eldől, egy nemzet elbukik, vagy egy ember elesik, az mindannyiunkra hatással van. A dominók láncreakció szerűen döntik le a velük közvetlen szomszédságban állót, és ez végigfut az egészen. Ez a dominó effektus. A híd ezért jeleníti meg a nemzeteket dominókként. A következmények egyénenként változóak, de mindannyiunknak van vesztenivalója” – mondja Nicolas Abdelkader, a Domino installáció tervezője.

„A mai világot beárnyékoló háborúk és az ezzel járó hatalomra törekvés igazi csapás a földi élet minden formájára nézve. Minden konfliktushelyzet, akárcsak a Közel-Keleten, Ukrajnában, Haitin vagy Szudánban emberek millióinak szenvedését hozza magával. Ez a dominóeffektus” – magyarázza a tervező.

Turisztikai látványosság és béke szimbólum is egyben

És így folytatja: „Az igazságosság, az emberi jogok kell hogy az egyetlen elérendő cél legyen az emberiség számára. Az erő alkalmazását, az ellenségeskedést, az erőszakot és a harciasságot száműzni kell létünkből. Nem vagyunk idegenek egymás számára, és nem vagyunk felsőbbrendűek egymáshoz képest. Többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül egymást, hiszen mindannyian egy asztalnál ülünk, az emberiség asztalánál. Sürgőssé vált az egyes nemzetek népeinek értékének felismerése, hogy hidat építsünk egymás között, és megingathatatlan testvéri egyezményt hozzunk létre minden jelenlegi és jövő nemzedék számára.

„Az emberek békés életre való megtanítása, a konfliktusok békés megoldásának előmozdítása és a nemzetek közötti baráti kapcsolatok kialakítása – ez legyen a nemzetközi közösség és a legtöbb felelős személyek legfőbb prioritása a hatalomra való törekvés és a fegyverkezés helyett.”

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »