A szülőknek már a harmada sosem mond esti mesét gyerekének

szept 16 • LifeStyle • Impress Magazin

Kihalófélben van az esti mesélés? Nagy-Britanniában a szülők egyharmada már egyáltalán nem mond esti mesét.

Ugyanakkor egyre kevesebb gyerek igényli a mesélést – derült ki egy brit felmérésből. A hét év alatti gyerekek átlagosan hetente háromszor élvezhetnek szülői mesélést, közel negyedmillió brit kisgyereknek azonban nincs egyetlen mesekönyve sem. Azoknak a szülőknek az aránya, akik minden este készek mesélni csemetéjüknek, mindössze 7 százalékos.

A kifogások…

A sohasem mesélő szülők pontos hányada 34 százalék. Legtöbben arra hivatkoznak mentségként, hogy nincs rá idejük, energiájuk, vagy hogy túl feszültek a meséléshez. Az egyáltalán nem mesélők háromnegyede ugyanakkor gyerekkorában részesült mesében.

A teljesebb képhez hozzátartozik, hogy a mai kisgyerekek csaknem fele szívesebben néz tévét vagy játszik számítógéppel, semmint hallgat mesét vagy lapozgat mesekönyvet.

Érzelmi kapocs gyerek és szülő között

A tévé és a számítógépes játékok azonban nem helyettesítik a szülő biztonságot nyújtó, szeretetteli hangját és jelenlétét. Az esti mesélés a gyerek számára arról is szól, hogy a szülei mennyire gondoskodnak róla, ezáltal az érzelmi kapocs is erősödik gyerek és szülő között.

Az esti mesélés másik pozitívuma, hogy a kicsik megszeretik a könyveket, és később ők is hozzászoknak a lefekvés előtti olvasáshoz. Azok a gyerekek, akiknek szüleik gyakran olvasnak mesét, 38 százalékuk folytatja ezt a hagyományt, vagyis lefekvés előtt olvasással zárja a napot.

Ez a szokás azért is egészségesebb a tévézésnél, mert a tévé stimulálja, felpörgeti az idegrendszert, ami alvásproblémákhoz vezethet. Az olvasás ezzel szemben azon túl, hogy növeli a kreativitást, a szókincset, fejleszti a szóbeli és írásbeli kifejezőképességet, segíti az ellazulást és a nyugodt alvást.

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »