A lencse tökéletes fehérjeforrás

okt 24 • LifeStyle • Impress Magazin

A lencse egy nagyon fontos, tápláló zöldségféle. A-vitaminban, vasban és B-vitaminokban is gazdag, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.

A lencse a Földközi-tenger vidékéről, a közel-keletről származó, nagyon régi kultúrnövény. A mai Afganisztán, Mezopotámia és Egyiptom területén is elterjedt volt. Ma is ezen a területen és Ázsia területén termesztik legnagyobb mennyiségben. Minden valószínűség szerint több mint 11000 éve ismerjük, és 8000 éve termesztjük is. Ázsiában ma is alapvető élelmiszernek számít, csak Indiában 50 féle lencsét ismernek.

Tökéletes fehérjeforrás

A lencsének szokatlanul magas a fehérjetartalma, 25-28% körüli, ami nem sokkal marad el a közismerten legtöbb fehérjét tartalmazó szójától. Emellett kedvező, hogy nem allergén, és tápanyagait jól emészthető, az aminosavakat nagy arányban hasznosítható, szabad formában, hordozza. A benne lévő aminosavak összetétele, továbbá az emészthetőség szempontjából fogyasztása kedvezőbb, mint a babé vagy borsóé. Tartalmazza lényegében valamennyi fontos aminosavunkat, köztük az ember számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat is, amelyeket szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Az állati fehérjeforrásokhoz képest elenyésző a vele együtt fölvett koleszterin és egyéb zsírok mennyisége, melyek mindössze 1-2 %-át adják az elfogyasztott lencsének. Nem véletlen, ha a főként növényi étrenden élő ázsiai népek körében nagy megbecsülésnek örvend.

Alacsony kalóriaérték

A lencse annak ellenére, hogy a hüvelyesek közé tartozik, meglehtősen alacsony a szénhidráttartalma. 100 gramm (főtt vagy konzerv) lencse energiaértéke mindössze 114 kcal, és mivel úgynevezett glikémiás indexe is alacsony (GI 26), a lencse ideális, lassan felszívódó szénhidrátforrásnak számít.

A lencse megszépít

A lencse megszépít, tartja a mondás, ami valószínűleg a magas B-vitamin tartalma miatt terjedt el, melytől megszépül a bőr és a haj. A lencsében az összes B-vitamin megtalálható a B12 vitaminon kívül.

Egy csészényi lencse folsav-igényünk 90 százalékát fedezi, ezért például várandósoknak kifejezetten ajánlott. Az ásványi anyagok közül a kálium, vas (7,5 mg) és az anyagcsere-szabályozásban igen fontosnak tartott cink van jelen.

Könnyű, ízletes lencseleves

Tihanyi Petra

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »