A jódhiány lelassult gondolkodást és IQ csökkenést okozhat

máj 1 • LifeStyle • Impress Magazin

A jódhiány pajzsmirigy alulműködést okoz, emellett visszaesik az agy tevékenysége is, ami jelentős, 10-15 pontos hanyatlást okozhat az IQ értékekben. 

A szervezet jódkészletének 64%-a a nyaki pajzsmirigyben raktározódik, ahol két jódtartalmú hormon (tiroxin, trijódtironin) előállításában vesz részt.

A pajzsmirigy által termelt hormonok szabályozzák a szervezet anyagcseréjének sebességét, a kalóriák égetésének ütemét, és fontos szerepe van a gyermekek intellektuális fejlődésében is. Magyarország lakosságának mintegy 80%-a bizonyítottan jódszegény területen él, (az ivóvíz nem tartalmaz jódot) azért rendkívül fontos a jód pótlása megfelelő táplálkozással.

A jódhiány és az IQ kapcsolata

Ha kevés a jód a szervezetben, akkor nem tudja a pajzsmirigy kellően ellátni a hormontermelő feladatát. A jódhiány többek között hajhullást, kihagyó emlékezetet, fáradékonyságot, összpontosítási nehézséget, testúly problémákat, depressziót, fázósságot, fájdalmas mellfeszülést, illetve hideg kéz és lábfej tüneteit okozhatja.

Ha kevés a jód a szervezetben, visszaesik az agy tevékenysége is, ami jelentős, 10-15 pontos hanyatlást okozhat az IQ értékekben.

Jódhiány alakulhat ki, ha valaki kevés tejterméket, vagy tengeri eredetű táplálékot (tengeri halak, tenger gyümölcsei) fogyaszt. Már egy szelet tőkehal, 10 dkg áfonya, vagy 10 dkg makréla fedezi a napi jód szükségletet.

A pajzsmirigy alulműködés kimutatása

A pajzsmirigy enyhe alulműködés sok embert érint, még ha a laboreredmények (vérvétel) esetleg nem utalnak konkrét betegségre. Vérvétellel az enyhe rendellenességek nem mindig mutathatók ki.

Ha meg akarunk bizonyosodni arról, van-e probléma a pajzsmirigyműködésünkkel, érdemes ellenőrizni a testhőmérsékletünket. A hőmérőzéses módszer már az enyhe alulműködést is kimutatja, írja Frank Zsófia és Kürti Gábor, Az otthoni gyógymódok nagykönyvben.

Rázzuk le a hőmérőt 35 fok alá, és lefekvés előtt készítsük ki az ágyunk mellé. Ébredéskor 10 percen át hőmérőzünk a hónaljban, teljes testnyugalomban. Három napon át lehetőleg azonos időpontban mérjük meg és jegyezzük fel az eredményeket. Fogamzó képes nők a menzesz második, harmadik és negyedik napján végezzék a mérést. Férfiaknál vagy menopauza utáni nőknél bármelyik időpont megfelelő.

A normál testhőmérsékleti érték 36,4 és 36,8 fok között van. Ha ennél alacsonyabb, az pajzsmirigy alulműködésre utalhat, ha viszont az alap testhőmérséklet ennél magasabb (kevésbé gyakori) az pajzsmirigy túlműködés jele lehet.

Megfelelő táplálkozás és jód pótlás

A jódhiány következtében kialakult pajzsmirigy alulműködés, tengeri halak, áfonya, himalájai só és tejtermékek (sajt, tej, túró), illetve a gyógyszertárakban és Herbáriákban is kapható Jódaqua jódos gyógyvíz fogyasztásával pótolható, mely egy 100 %-ban természetes eredetű, Sóshartyánban feltárt forráskút őstengeri eredetű gyógyvíz.

A Sóshartyánban feltárt forrás egy érdekes geokémiai és hidrogeológiai paradoxon, hiszen a magyarországi vizek jódtartalma túlnyomó részt alacsony, Magyarország lakosságának mintegy 80%-a bizonyítottan jódszegény területen él. Mégis van egy forráskút, mely világviszonylatban is kimagaslóan magas jódtartalmú vizet ad.A Sóshartyáni forráskút éppen ezért különleges természeti kincs, amely Magyarország lakosságának jódszükségletét hatékony formában fedezhetné.

Miben van a legtöbb jód – a 10 legjobb jódforrás

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »