Vegán Cheddar sajt házilag – hihetetlenül egyszerű és nagyon finom!

Már 17 • Fűszer • Impress Magazin

Megtévesztően élethű növényi sajtokat lehet készíteni kesudióból, a vegánok, a laktózérzékenyek és a paleo étrendet követők nagy örömére.

A tejtermékek fogyasztását egyre többen kerülik: a vegánok etikai okok miatt nem fogyasztják, a paleo étrend hívei pedig egészségügyi szempontok miatt mellőzik az étrendjükből. A növényi sajtok finom és egészséges alternatívái a tejtermékeknek.

Készítsünk növényi sajtot kesudióból

A vegán Cheddar sajt legfontosabb összetevője a kesudió, ami 30 perces forró vízben való áztatás után olyan puhává válik, hogy könnyen lehet salátaönteteket, szószokat vagy akár sajtokat készíteni belőle turmixgép segítségével.

Hozzávalók:

150 g natúr kesudió

80 ml víz

5 ek citromlé

2 ek kókuszolaj

60 g Tahini (szezámkrém)

1 ek sűrített paradicsom (tubusos)

2 tk almaecet

1 közepes apróra vágott piros paprika (lehet sült paprika is)

2,5 tk só

½ tk füstölt paprika

1 csipetnyi bors

1 ek Dijoni mustár

15 g sörélesztőpehely

1 tk fokhagymapor

2 tk hagymapor

1 ek Agar-Agar por (növényi zselatin) + 240 ml víz

(A füstölt paprikát, sörélesztőpelyhet, Tahinit és Agar-Agar port bioboltokban lehet beszerezni.)


Elkészítése:

Áztassuk be a kesudiót 30 percre forró vízbe, majd szűrjük le, és tegyük turmixgépbe.

Öntsük hozzá a 80 ml vizet, és adjuk hozzá a citromlevet, kókuszolajat, Tahinit, paradicsompürét, almaecetet, apróra vágott piros paprikát, a sót, füstölt paprikát, borsot, Dijoni mustárt, sörélesztőt és a hagymaporokat, majd turmixoljuk simára.

Az Agar-Agar port tegyük egy lábosba a 240 ml vízzel együtt, és lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel. Forrás után még 1 percig kevergessük, majd gyorsan vegyük le a tűzről, és öntsük a turmixgépbe, a kesudiós masszához.


Turmixoljuk össze az egészet egy krémes állagú masszává. Gyorsan kell dolgoznunk, mert az Agar-Agar pillanatok alatt megdermed.

Öntsük a kész sajtot egy tetszőleges formájú, kókuszolajjal kiolajozott formába, majd tegyük a hűtőbe.

Másnap reggel vegyük ki a formából úgy, hogy a feje tetejére állítjuk.


Forrás: lovingitvegan

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »