A 15 legerősebb antioxidáns – ezek az ételek védenek a ráktól
Az antioxidáns vegyületek megkötik és eltávolítják a testből a szabad gyököket, így hatékonyan védenek a krónikus betegségek, és a rák kialakulása ellen.
Szervezetünk folyamatosan ki van téve a szabadgyökök támadásainak, melyek természetes anyagcsere folyamatok közben is keletkeznek, de a szervezet védelmi rendszere optimális, a saját maga által termelt szabad gyököket képes semlegesíteni.
Szabadgyökök termelődnek külső környezeti hatások (UV-sugárzás, légszennyezettség, dohányfüst, mikrohullámú sugárzás, vegyszerek), életmódbeli tényezők (egészségtelen táplálkozás), valamint a stressz hatására is.
Sejtromboló (DNS-romboló) szabadgyökök
Manapság olyan mértékben terhelődik a szervezetünk károsító hatásokkal, tényezőkkel, hogy a szervezet nem képes az egyensúlyt fenntartani, sok esetben túlsúlyba kerülnek a sejteket károsító szabadgyökök száma.
Mivel a szabadgyökök károsítják a sejteket (a DNS-t is), túlzott mértékű jelenlétük a szervezetben növeli a krónikus betegség – például a rák – kialakulásának kockázát, és az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.
Az antioxidánsok a sejtek védelmezői
Szervezetünk folyamatosan küzd a szabadgyökök ellen saját maga termelt enzimek, valamint a táplálékkal bevitt antioxidánsok segítségével. Ezért fontos, hogy minél több antioxidánst juttassunk be a szervezetünkbe.
A 15 legerősebb antioxidáns – illesszük be a napi étrendbe!
A legerősebb antioxidáns vegyületek az A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, a vas, a szelén, a cink, a mangán, valamint a karotionidok, flavonoidok, a Q10, valamint az Omega-3 zsírsav.
Napi ajánlott antioxidáns bevitel 5000 ORAC egység
Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) egy nemzetközileg elfogadott szabványrendszer, amely az élelmiszerek szabad gyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást méri, mutatja 100 gramm bevizsgált anyagra nézve.
Zöld tea – 16 ezer ORAC
A zöld tea egészségvédő hatása évezredek óta ismert. Antioxidáns tartalma 1 grammra vetítve 1686 ORAC egység, írja a greenteaguide.com. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak, a benne lévő epigallocatechin-gallátnak (EGCG), mely a polifenolok családjába tartozó, erős hatású antioxidáns.
Fekete áfonya – 9600 ORAC
A bogyós gyümölcsök királynője a fekete áfonya. Számos antioxidáns csoport megtalálható benne: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok. Hatásos a vastagbél-, a mell-és a bőrrák kialakulásának megakadályozásában.
Kakaópor – 55 ezer ORAC
A kakaóbab a természetben előforduló egyik leggazdagabb antioxidáns forrás. Több mint 300 féle értékes vegyületet tartalmaz.
A kakaóport kávédarálóval megőrölt földimogyoróval, kókuszvirágcukorral és egy kevés vízzel kikeverve isteni finom házi mogyorókrémet készíthetünk, melynek jóval magasabb az antioxidáns tartalma a bolti csokoládéknál.
Dió – 13 ezer ORAC
A diót az idegrendszer elsőrangú védelmezője. Rendkívül magas omega-3 zsírsav tartalma miatt – ami szintén fontos antioxidáns – érdemes naponta fogyasztani belőle. Mindössze napi 1 dkg dióval fedezni tudjuk a napi Omega-3 szükségletet.
Pekándió – 17 ezer ORAC
A diófélék közül a pekándió tartalmazza a legtöbb flavonoidot, amely egyfajta antioxidáns, és segít megakadályozni a krónikus betegségek, például a szív-, a cukor- és egyes rákbetegségek kialakulását.
Gránátalma – 4400 ORAC
A gránátalma magjai jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni. Megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését, ezért a gránátalma hatásos védelem a rák ellen.
Vörös vesebab – 8400 ORAC
A mexikói konyha híressége a vörös vesebab tele van fenol- és antocián vegyületekkel. Ezek ellenállóbbá tesznek a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségekkel szemben, és karbantartják a vérnyomást is.
Kurkuma – 127 ezer ORAC
A népszerű keleti fűszerben a kurkumin hatóanyag a csodaszer, amely egy antioxidáns polifenol vegyület. A kurkuma hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő növény. Egészen kevés – napi 1/3 kiskanálnyi – elegendő belőle, ennél több nem ajánlott!
Petrezselyem – 73 ezer ORAC
Az egyik leggyakrabban használt fűszer, amely kiemelkedően magas antioxidáns értékkel rendelkezik. C-vitamin tartalma is kimagasló 10 dkg petrezselyem 130 g C-vitamin van, ami a napi ajánlott mennyiség kétszerese.
Aszalt szilva – 8000 ORAC
A lila színű zöldségek és gyümölcsök (áfonya, szilva, szőlő, lila hagyma) jótékony hatásai a rezveratrol és antocianin antioxidánsnak köszönhetők. Hatékonyan védik a sejteket az oxidatív sérülésektől, ezért megvédik a szervezetet a rák ellen.
Articsóka – 9400 ORAC
Az articsóka a mediterrán konyha népszerű zöldsége, emésztést könnyítő hatását már régen is ismerték. Kiemelkedő antioxidáns értékkel rendelkezik, 100 g főtt articsóka 9000 ORAC egység antioxidánst tartalmaz.
Fekete ribizli – 7900 ORAC
A feketeribizli bogyói bővelkedbek antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van benne. C-vitamin tartalma is kimagasló (100g-ban 170 mg C-vitamin található).
Szeder – 5900 ORAC
Az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezet számára a C-vitamin. Ezért az összes magas C-vitamin tartalmú zöldsé és gyümölcs fontos antioxidáns a szervezet számára.
A szederben a C-vitamin mellett nagy mennyiségben találhatók antioxidáns polifenol vegyületek is, melyek együttes erővel rendkívül hatékonyan semlegesítik a szabad gyököket.
Cékla – 1900 ORAC
A mélyvörös zöldségek festékanyaga a betain nevű antioxidáns, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását. A cékla ezen túl a legjobb vértisztító, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani.
Alma – 4200 ORAC
Az alma is a magas flavonoidtartalmú gyümölcsök közé tartozik Antioxidáns hatóanyaga a kvercetin gátolja a sejtek károsodását. Mind emellett segít megszabadulni a szervezetben lévő nehézfémektől is. Nem véletlenül tartja mondás: „Napi egy alma az orvost távol tartja.”
Fazakas Virág (Forrás: ORAC/USDA adatbázis)
Kapcsolódó cikkek
« 11 dolog, amit megtehetünk a Föld bolygóért – 4 hetes Föld napja kihívás A finnek „Boldog óra” kezdeményezése – az élelmiszerpazarlás csökkentésére »