2015 – a Fény Nemzetközi Éve

febr 9 • Kult & Art, LifeStyle • Impress Magazin

Az UNESCO, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény életünkben, 2015-öt a Fény Évének választotta.

A Fény Éve szeretné felhívni a világ figyelmét a fény tudományra, oktatásra, technológiára, művészetekre, valamint az élet minden területére kiható fontos szerepére.

Miért éppen 2015 a fény éve?

Miért éppen 2015-öt nyilvánították a fény nemzetközi évévé? Több kerek évforduló is ezt sugallta. Az első optikai témájú könyv, Alhazen műve éppen 1000 éve jelent meg, Augustin-Jean Fresnel 200 éve ismerte fel a fény hullámtermészetét, James Clerk Maxwell 150 éve írta le a fény elektromágneses jellegét, és Albert Einstein 100 évvel ezelőtt közzétett általános relativitáselméletében is kulcsszereplő a fény (pontosabban annak terjedési sebessége).

A közelmúlt: 50 éve dolgozta ki Charles Kao az optikai szállal történő jeltovábbítást, és ugyancsak 50 éve fedezte fel Arno Penzias és Robert Wilson a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást. Merthogy a fény nemcsak a látható sugárzást jelenti, hanem tágabb értelemben az elektromágneses színképtartomány különféle hullámhosszú sugárzásait is. E két 1965-ös felfedezést később Nobel-díjra is méltatták.

A fényhez több más Nobel-díj is kapcsolódik, egyebek között a holográfia kidolgozásáért Gábor Dénes részére, illetve a legutóbb odaítélt kémiai, a nanoszkópiáért Stefan W. Hell, Eric Betzig és William E. Moerner részére, és fizikai a kék fényt kibocsátó LED feltalálásáért Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi részére.

Az, hogy a fény egy éven át a figyelem középpontjában lesz, lehetőség mindnyájunk számára, hogy újra felfedezzük, vagy éppenséggel most ismerjük meg a fény számos pozitív hatását életünkre, mindennapjainkra.

Zentai Bogi

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »