A baktériumok világa olyan, mint „A Trónok harca”

jún 23 • LifeStyle • Impress Magazin

Az Oxfordi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a miniatűr egysejtű baktériumok ugyanúgy szeretnek harcolni és háborúzni egymással, mint bizonyos állatfajok vagy épp az emberek.

Az Oxfordi Egyetem kutatói a baktériumok egymás között zajló „háborúzási” szokásait vizsgálták, és felfedezték, hogy ezek a miniatűr egysejtűek jólszervezett hadseregként – kollektív megtorlással – reagálnak az őket fenyegető konfliktusokra.

Különböző csatározási módszereket és stratégiák

A baktériumok miniatűr világában elképesztő hadviselési taktikák és stratégiai megoldások léteznek. Provokálják és megtévesztik az ellenségeiket, hátba támadják, megmérgezik és kíméletlenül elpusztítják egymást a legjobb területet követelve maguknak. 

A baktérium fajok mindegyike sajátos toxint használ az ellenség legyőzésére, mellyel szemben a törzs saját tagjai védettek.

Ez a versengő hozzáállás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a baktériumok hogyan tudnak megtelepedni egy közösségben, például az emberi belekben. A kutatók fluoreszkáló zöld színnel festették meg a baktériumokat, így valós időben tudták követni a csatározásaikat.

Képesek az összehangolt támadásra

A vizsgálat kimutatta, hogy a baktériumtörzsek nem egyforma módon küzdenek. Mindegyik más és más módon közelít a konfliktusokhoz. Némelyik törzs borzasztóan agresszív, mások passzívabb stratégiákat alkalmaznak. Az agresszióval kapcsolatos alapvető különbségek feltárásán túl a kutatások azt is kimutatták, hogy néhány baktériumtörzs villámgyorsan képes reagálni egy toxintámadásra, és szinte azonnal figyelmeztetik a veszélyre a kolónia többi tagját.

A kolónia peremén lévő baktériumok felderítik a bejövő támadást, és tovább adják az információt a harcvonal mögött lévő sejteknek. Ez lehetővé teszi a számukra, hogy együttes erővel, összehangoltan és kifinomult módon reagáljanak.

Ezek a jelenségek jól ismertek az állatvilágban, a baktériumok harcos viselkedésével kapcsolatosan azonban ez az első kutatás.

„Sokkal komplexebben viselkednek mint, ahogy eddig feltételeztük”

„Az eredményeink bemutatják, hogy még az egyszerű egysejtűek is képesek kifinomult módon működni – mondta dr. Kevin Foster, az Oxfordi Egyetem professzora. – Sokkal komplexebben viselkednek annál, mint ahogy azt eddig feltételeztük róluk. 

„Kiderült, hogy a baktériumok viselkedése egészen hasonlatos az olyan fejlett rovarokhoz, mint például a mézelő méhek. Illetve az olyan szociálisan fejlett madarakéhoz és emlősökéhez is, akik támadás esetén riasztásokat használnak, és képesek az összehangolt támadásra.

A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy felderítsék, hogyan használják a baktériumok a toxinokat arra, hogy provokálják vagy megtévesszék az ellenségeiket. „A provokáción alapuló háborúzás hasznos lehet – mondta dr. Desponia Mavridou, a tanulmány egyik szerzője. – Valószínű, hogy erre elsősorban a belekben kerülhet sor, ahol a baktériumoknak egyszerre több ellenféllel kell megküzdeniük.”

Forrás: ScienceDaily

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »