biocellulóz a lebomló növényi csomagolás

Leválthatja a műanyagot az új biocellulóz – 100%-ban lebomló növényi csomagolás

jún 21 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Mezőgazdasági hulladékból állítják elő az új növényi csomagolóanyagot, a biocellulózt. A környezetbarát anyag teljesen lebomlik.

A biocellulózt egy lengyel cég, a makegrowlab fejlesztette ki. Josh Brito környezetvédelmi szakmérnök Roza Janusz ötletét fejlesztette tovább.

A fejlesztők célja az volt, hogy egy olyan újrahasznosítható, és 100%-ban lebomló csomagolóanyagot hozzanak létre, amely leválthatja végre a műanyagot zacskókat és frissen tartó fóliákat – írja a onegreenplanet.com.

Növényi csomagolás – mezőgazdasági hulladékból

A SCOBY növényi csomagolóanyagot teljesen fenntartható módon, az újrahasznosítás elve alapján állítják elő.

A helyi mezőgazdasági hulladékot használják fel, melyet mikroorganizmusok segítségével – egyfajta fermentációs eljárással – biocellulózzá alakítanak át.

Az új környezetbarát csomagolást elsősorban zöldségek és gyümölcsök tárolására, illetve az ételek frissen tartására lehet használni.

Biocellulóz, a 100%-ban lebomló növényi csomagolás
Biocellulóz, a 100%-ban lebomló növényi csomagolás

Egyszerű fermentálással állítják elő

„A biocellulóz csomagolóanyagot mezőgazdasági „növényi hulladék”, valamint a piacokon megmaradt, el nem adott zöldségek és gyümölcsök felhasználásával állítjuk elő” – mondta Josh Brito az Impress Magazin megkeresésére.

„A mezőgazdaságban tonnaszám vannak betakarítás és szüret után megmaradt növényszárak, szalmák, fürtök, kacsok, levelek stb. Mi ezeket a növényi hulladékokat, valamint az eladatlan zöldségeket és gyümölcsöket gyűjtjük be, majd egy fermentációs eljárással stabil és tartós csomagolóanyaggá alakítjuk – tette hozzá.”

Biocellulóz, a 100%-ban lebomló növényi csomagolás

…mikroorganizmusok segítségével

Az innovatív technológiát Róza Janusz találta ki. A SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) módszer egyfajta fermentáció, vagyis erjesztés.

A mezőgazdasági hulladék átalakítása – vagyis a „gyártás” – ellenőrzött laboratóriumi körülmények között történik.

Először egy keveréket készítenek Kombucha teából – cukor és egyéb szerves anyagok hozzáadásával -, majd ezt folyadékot adagolják a mezőgazdasági hulladékhoz. Ennek hatására elindul egy speciális erjedési folyamat, ahol a mikroorganizmusok végzik el az átalakítást, vagyis a „gyártást”.

Biocellulóz, a 100%-ban lebomló növényi csomagolás

A folyamat során először kocsonyás anyag jön létre, majd a felszínén létre jön egy erős és tartós sejtmembrán réteg, ami egy idő után telejsen megszilárdul. A biocellulóz átlagosan két hét alatt jön létre.

Biocellulóz, a 100%-ban lebomló növényi csomagolás

Fél évig felhasználható – stabil és tartós

A csomagolóanyag, annak ellenére, hogy egy élő biocellulózról van szó, akár fél évig is felhasználható az alacsony PH értéke miatt.

Használat után pedig akár együtt komposztálható a zöldségekkel és gyümölcsökkel, mivel 100 százalékban lebomlik. 

A növényi csomagolóanyag ugyanolyan tartós, mint a műanyag zacskók, ugyanakkor sem az előállítása sem maga az anyag nem jelent semmiféle környezeti terhelést.

Fazakas Virág

Jönnek az ehető evőeszközök – a gyorséttermekben leválthatják az eldobható műanyagot

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »