10 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban

jún 19 • Földgömb • Impress Magazin

Magyarország bővelkedik természeti szépségekben. Országszerte számtalan gyönyörű tó, festői víztározó és kristályvízű bányató található.

A nyári hőségben mindenki keresi a folyó- és tópartokat, a hűsítő frissülést nyújtó strandolásra alkalmas partokat. Hazánkban számos kevésbé ismert fürdőtó is található, melyeket érdemes felfedezni.

1. Hársas tó – az Őrségi Nemzeti Park területén

Szentgotthárd egyik legszebb éke a Máriaújfalu településrész szélén elterülő Hársas-tó, mely az Őrségi Nemzeti Park része.

A Hársas-patak felduzzasztásával létrehozott völgyzárógátas árvíztározót a szomszédos Apátistvánfalva erdejében eredő Hársas-patak táplálja. Strandja igen népszerű a messzebbről érkező turisták körében is.

Hársas-tó magyarországi tavak
(Hársas tó – az Őrségi Nemzeti Park területén)

2. Borostyán tó – az egykori Borostyán út mentén

A Zalalövőn található Borostyán-tó egy 35 hektár vízfelületű, tiszta vizű tó, amely fürdésre tökéletesen alkalmas, és csónakázni is lehet rajta. Nevét a település határán egykor átvezető Borostyánkő útról kapta.

A kiépített strandon sporteszközkölcsönzés (kajakok, kenuk, csónakok, vizibiciklik), strandröplabda és strandfoci pálya áll a vendégek szolgálatába. A tó körül egy 20 állomásos erdei tornapálya található.

Borostyán tó - magyarországi tavak
(Borostyán tó – az egykori Borostyán út mentén)

3. Arlói tó – olyan, mint a Gyilkos-tó

Arló község Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén a Hódos-patak völgyében fekszik. Fő nevezetessége a tó, amely egy földcsuszamlás révén keletkezett.

Ez egy igen ritka jelenség. Európában összesen két ilyen tó van: az Arlói, és az erdélyi Gyilkos-tó.

A Suvadás Ligetben található a strand, ahol az árnyékot lombos fák, valamint a part mentén sorakozó mediterrán hangulatú, nádtetős napernyők biztosítják. A vízben úszni, evezni, vízibiciklizni is lehet.

Arlói tó Magyarországi tavak
(Arlói tó/ fotó: Pintér István)
Arlói tó, Magyarországi tavak
(Arlói tó /fotó: Szinok Gábor)

4. Nagyteveli víztározó – a Bakony lábánál

Nagytevel egy csodaszép kis település a Bakony lábánál, 10 km-re Pápától.

Az erdőkkel, hegyekkel körülvett 34 hektáros víztározó-tó, nyaranta kellemes kikapcsolódást nyújt a pihenni vágyóknak. A tó vize gyorsan felmelegedik és akár az ősz beköszöntéig is kellemes meleg marad.

Nagyteveli víztározó, Magyarországi tavak
(Nagyteveli víztározó – a Bakony lábánál)

5. Deseda tó – gyönyörű arborétum a tó közepén

A tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava, 8 km hosszú, 26 km kerületű. A tavat 1974-ben duzzasztották fel egy völgyzáró gáttal a Deseda-patak vízéből.

A Desedai-parkerdőt a tó északi részén alakították ki parkolókkal, játszóterekkel és tanösvényekkel. A parkerdő arborétuma félszigetként nyúlik be északi irányból a tóba. Egy száz méteres fahíd vezet be a félszigetre az arborétumhoz.

A Városligeti Malom- tó szintén gyönyörű és hangulatos. A közepén lévő kis szigeten egy mezítlábas illatösvény is található.

Deseda tó, Magyarország tavak
(Deseda tó és arborétum- Kaposvár)
Deseda tó, Magyarországi tavak
(Városligeti Malom-tó- Kaposvár)

6. Tarcali bányató – a magyar „Kék lagúna

Tokajtól alig negyedórányi távolságra, Tarcal mellett igazi kis gyöngyszemre található. A türkizkék színű Tarcali tó egy bányató a Nagy Kopasz hegy lábánál.

A tó vize nagyon tiszta, nyáron láblógatáshoz kellemesen felmelegszik, de strandolni sajnos nem szabad. A sziklás partja hirtelen, gyorsan mélyül.

Tarcali tó, Magyarország tavak
(Tarcali bányató – a magyar „Kék lagúna”)

7. Tatai Öreg-tó – ahol a vadludak tízezrei telelnek

A közel 250 hektáros tó, a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi, ún. Ramsari-egyezmény hatálya alá tartozik.

Európa egyetlen olyan városi tava, melyen az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.

Partján áll a Tatai vár, ami mellett az Esterházy-kastély található.

Tatai Öreg tó - Magyarország tavak
(Tatai Öreg-tó – ahol a vadludak tízezrei telelnek)

8. Vadása tó – az Őrség gyöngyszeme

Az Őrség és Hegyhátszentjakab nevezetessége a Vadása-tó. Tiszta vizét 12 forrás táplálja. A 200 méter széles, 350 méter hosszú tó a nyári hónapokban a kirándulók kedvelt helye.

A Vadása-tó két tóból áll. A kisebb vízfelületű, újabb tó vadregényes, sűrű erdő közepén fekszik, vízéből tuskók állnak ki. A nagyobbik tó partja a nyaralóké, strandolóké.

Vadása tó, Magyarország tavak
(Vadása tó – az Őrség gyöngyszeme)

9. Szelidi tó – vize gyógyhatású

A Kiskunság legkedveltebb kiránduló- és üdülõhelye Dunapataj nagyközség közelében fekvő Szelidi-tó. A tó déli partján nyugalomba jutott futóhomok területein kellemes strandok kerültek kialakításra.

A talajból sok nátrium-magnézium-karbonát és nátrium-jodid oldódik ki, ezért már a középkorban is sebgyógyításra használták, ma inkább idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.

Szelidi tó, Magyarország tavak
(Szelidi tó – a vize gyógyhatású)

10. Gébárti tó – Termálfalu és kemping

Zalaegerszeg északi részén fekszik a Gébárti tó, amely két kis patak felduzzasztásával keletkezett mesterséges tó. Névadója egy eltűnt középkori település. A patkó alakú tó körüli területen sétautak vezetnek, félszigetén egy 4,5 hektáros szabadtéri strand található. Déli csücskében áll a Kézművesek Háza.

Gebarti tó, Magyarország tavak
(Gébárti tó – Termálfalu és kemping)

+1. Rudabányai bányató – Magyarország legmélyebb tava

Hazánk legmélyebb állóvize, a rudabányai Bánya-tó, amely a város egykori vasércbányájának helyén keletkezett. A kb. 300 m széles pici tó legnagyobb mélysége megközelíti a 60 métert, a rudabanya.hu adatai szerint.

A türkizkék, kristálytiszta vizű tó különleges atmoszférájú, egyedülálló hely hazánkban. A tó jelenleg magántulajdonban van, és a felszín alatt rejtőzködő sziklák miatt tilos fürödni benne.

Fazakas Virág

A 15 legszebb kastély Magyarországon

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »