HIRDETÉS

A 15 legszebb kastély Magyarországon

jún 4 • Földgömb, TOP 25 • Impress Magazin

A gyönyörű kastélyok az uralkodók és főurak lakhelyéül szolgáltak az elmúlt évszázadok során. Az impozáns épületek bepillantást nyújtanak az arisztokrácia fényűző életébe.

Hazánkban csak a 17. században kezdtek el kastélyokat építeni. A legtöbb kastély a törökök kiűzetése után, a rokokó stílus korszakában, illetve a 19. század elején épült.

Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal felmérése szerint Magyarországon 718 védett kastély és 103 vár található, ebből 51 működik kastélyszállóként.

1. Grassalkovich-kastély, Gödöllő

A Gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk stílusú kastélya. A kastély megléte Grassalkovich Antalnak és Mária Terázia királynőnek köszönhető. A kastély építése 1740-ben kezdődött, 1867-ben a magyar állam megvásárolta, és királyi pihenő rezidenciává alakította.

Grassalkovich-kastély, Gödöllő

2. Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját.

A kastélyhoz tartozó Helikon könyvtár kb. 80 ezer kötetes gyűjteményét a Festetics család hozta létre. A könyvek között több régi enciklopédia és régi nyomat található. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára.

Festetics-kastély, Keszthely

3. Forgách-kastély, Szécsény

A barokk kastélyt 1760 körül a Forgách család építette. A francia háború idején ideiglenesen katonai kórháznak használták. A XIX. században átépítették. Ma itt van a Kubinyi Ferenc Múzeum. A közelben található a festői Hollókő, az UNESCO Világörökség részét képező kis palóc falu.

Forgách-kastély Szécsény

4. Schossberger-kastély, Tura

A kastély a Pest megyében található Tura város nevezetessége, sokan mesebeli várhoz hasonlítják.A kastély tíz évig épült, tervezője Ybl Miklós volt. Az „Operaház kistestvéreként” is emlegetett neoreneszánsz stílusú kastély 1958 óta műemléki védettség alatt áll.

Schossberger-kastély, Tura

5. Nádasdy-kastély, Nádasdladány

A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemnek állítanak emléket Nádasladányban. Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt, amikor meghalt, de a kastélyt építtető férje, Nádasdy Ferenc minden szobát úgy rendeztetett be, mintha még mindig élne imádott felesége.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

6. Széchenyi-kastély, Nagycenk

A nagycenki kastély a legnagyobb magyarként tisztelt Széchenyi István (1791-1860), a budapesti Magyar Tudományos Akadémia alapítójának, a Lánchíd építőjének egykori lakhelye. A kastélyban 1973-ban nyitották meg a Széchenyi István Emlékmúzeumot.

Széchenyi-kastély, Nagycenk

7. Andrássy-kastély, Tiszadob

A romantikus kastély 1880 és 1885 között épült. A gróf Andrássy család a kastély tervezőjét arra kérte, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit elsősorban a vajdahunyadi vár stílusára hagyatkozva. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és francia park volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgy lehet, Erzsébet királyné is megcsodált.

Andrássy-kastély, Tiszadob

8. Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

A klasszicista stílusú kastélyt gróf Károlyi György építtette 1844-1853 között E. Heinrich Koch irányításával, de később Ybl Miklós tervei szerint romantikus stílusban átalakították. A kastély ma kulturális központ.

A száz szobát, több díszes szalont, udvari kápolnát magában foglaló kastélyt 50 hektáros angolpark veszi körül.

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

9. Rudnyánszky-kastély, Budapest

Ma már legtöbben, csak Nagytétényi Kastélymúzeumként ismerik a fővárosban található épületet. A volt Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, amelyet Száraz Julianna férje, báró Rudnyánszky József építtetett 1743 és 1751 között.

Rudnyánszky-kastély, Budapest

10. Esterházy-kastély, Csákvár

Az Esterházy-kastélyt eredetileg barokk stílusban Esterházy János építtette Fellner Jakab tervei alapján, majd később átalakították, így lett klasszicista stílusa. Összesen mintegy 365 helységből állt. A kastélyban színházterem, kápolna, hatalmas könyvtár, képtár, vadászterem is volt.

A kastély 1954-től tüdőszanatóriumként, majd általános kórházként működik.

Esterházy-kastély, Csákvár

11. Károlyi-kastély, Nagymágocs

A nagymágocsi Károlyi kastélyt 1896 és 1897 között Károlyi Imre építtette, eklektikus neobarokk stílusban.

Az angol kert kiemelkedő értékei a ritka őstölgyek és fenyőfélék. A turisztikai vonzerőt növeli a kastélyhoz tartozó, 10 hektáros tó is. Napjainkban a Károlyi-kastély szociális otthonként működik.

Károlyi-kastély, Nagymágocs

12. Esterházy-kastély, Fertőd

Magyarország legnagyobb méretű barokk stílusú építészeti alkotása, az Esterházy-kastély. Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy Miklós elképzelései és tervei alapján.

Egy ideig itt élt és alkotott a család udvari muzsikusaként a híres bécsi klasszikus: Joseph Haydn.

Esterházy-kastély, Fertőd

13. Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Gróf Wenckheim Frigyes és gróf Wenckheim Krisztina 1875-79 között építtette meg a Wenckheim-kastélyt. A neoreneszánsz-eklektikus épület, amely Ybl Miklós tervei szerint készült.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély egyike a legszebb, jó állapotban fennmaradt régi magyar kastély. Különlegessége, hogy annyi ablaka van, ahány nap az évben, annyi szobája, ahány hét, annyi bejárata, ahány hónap és annyi épületrésze, ahány évszak.

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

14. L’Huillier–Coburg-kastély, Edelény

Az ország 7. legnagyobb kastélya a 18. században épült.

Kialakítása meglehetősen szokatlan, hiszen a hagyományos “U” alak itt nem az előkertet fogja közre, hanem hátrafelé néz. L’Huillier egyike volt azoknak a császári tiszteknek, akikkel az ifjú II. Rákóczi Ferenc jó kapcsolatot tartott fenn.

L’Huillier–Coburg-kastély, Edelény

15. Bory-várkastély, Székesfehérvár

Az örök szerelem jelképeként építette Bory Jenő a gyönyörű székesfehérvári Bory-várkastélyt 36 éven át, amivel a Guiness rekordok könyvébe is bekerült.

A százoszlopos elegáns, francia stílusú udvarban a magyar történelem nagy alakjai tűnnek fel.

Skócia vadregényes kastélyai – híres filmes helyszínek

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »