A világ legnagyobb, ma is működő vízikereke – egy apró szigeten

jún 4 • Földgömb • Impress Magazin

Az Ír-tenger egyik szigetén található a 22,1 méter átmérőjű, több mint 150 éves Laxey Wheel, amely a világ legnagyobb, még ma is működő vízikereke.

A Man-sziget – ahol a különleges 19. századi vízikerék áll – az Ír-tenger egyik apró szigete. Nem része sem az Egyesült Királyságnak, sem az Európai Uniónak, hanem az úgy nevezett brit koronafüggőségek közé tartozik. A Man-sziget valaha önálló állam volt, a középkorban egy kelta királyság létezett a területén.

22 méteres óriáskerék egy erdő közepén

A mindössze 48 km hosszú, és 13–24 km széles Man-sziget a Laxey Wheel vízikeréknek köszönhetően azonban – amely a sziget fő látványosságavilághírre tett szert.

A Laxey Wheel vízikereket azért építették, hogy a helyi bányából – a vízzel telt bányaaknákból – kiszivattyúzzák vele a vizet.

Laxey Wheel, a világ legnagyobb vízikereke

Turistalátványosság a 19. századi szerkezet

A látványos vízikerék 22,1 méter átmérőjű, és 1,83 méter széles. A szerkezet már abban az időben is egy igazi építészeti remekmű volt.

Egy viktoriánus mérnök, Robert Casement tervezte és építette 1854-ben. A hatalmas szerkezet a „Lady Isabella” nevet kapta, aki a sziget akkori kormányzójának, Charles Hope hadnagynak a felesége volt.

Laxey Wheel, a világ legnagyobb vízikereke
Laxey Wheel, a világ legnagyobb vízikereke

Mi a vízikerék feladata

A vízikerék gépek hajtására szolgáló szerkezet, olyan erőgép, mely a folyó víz energiáját alakítja át mechanikai munkává. A középkorban széleskörűen használt rendszer volt, mely a legtöbb üzem energiaszükségletét biztosította.

A leggyakrabban gabonaőrlő malmokban használták, ahol vízimalomként tartották számon, de használták kovácsműhelyeknél, bányáknál szivattyúk hajtására.

Laxey Wheel, a világ legnagyobb vízikereke

Több mint 150 éves – még ma is működik

A több mint 150 éves szerkezet már az építése idejében, az 1800-as években is nagy népszerűségnek örvendett, és azóta is a sziget legfőbb turisztikai látványossága maradt.

A bánya akkoriban több mint 600 bányászt foglalkoztatott, ólmot, rézet, ezüstöt és cinket termeltek. 1929-ben azonban bezárták, és a Manx Nemzeti Örökség ellenőrzése alá került.

Laxey Wheel, a világ legnagyobb vízikereke
Laxey Wheel, a világ legnagyobb vízikereke
Laxey Wheel, a világ legnagyobb vízikereke

A hatalmas vízikerék ugyan ma már nem szivattyúzza a vizet, – eredeti funkcióját már nem látja el – a turisták szórakoztatására azonban mind a mai napig forog.

A Laxey Wheel jelenleg kilátóként is működik, fel lehet menni a tetejére.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »