Jönnek az ehető evőeszközök – a gyorséttermekben leválthatják az eldobható műanyagot

jún 2 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Az ehető evőeszközök, 100 %-ban lebomló, tisztán növényi (vegán) alapanyagokból készülnek. Környezetbarát ötlet az eldobható műanyag helyettesítésére.

A PET palackok mellett az eldobható műanyag evőeszközök használata is jelentősen hozzájárul a mérhetetlen mennyiségű műanyaghulladék keletkezéséhez.

A legnagyobb felhasználók…

Legnagyobb mértékben a gyorséttermek és a repülőtársaságok használják, de találkozhatunk velük a büfékben, étkezdékben, strandokon és fesztiválokon egyaránt.

Csak az Egyesült Államokban évente 40 milliárd egyszer használatos műanyag evőeszközt használnak, és dobnak ki, írja a CBC news.

Ehető evőeszköz

Környezetbarát alternatívák a műanyag helyettesítésére

Számtalan alternatív megoldás létezik már az eldobható műanyag evőeszközök helyettesítésére.

A világ első műanyagmentes repülőjáratán például 100 %-ban lebomló bambusz evőeszközöket használnak. Felhasználás után egyszerre mehet a komposztba az ételhulladékkal együtt.

Ehető evőeszköz

Ehető evőeszközök – Indiából indult az ötlet

Az első ehető evőeszközt egy indiai vállalkozó, Narayana Peesapaty fejlesztette ki, aki az élővizek műanyagszennyezését szerette volna csökkenteni hazájában.

Mivel Indiában sok a vegetáriánus, az evőeszközök gyártásához kizárólag növényi alapanyagokat használnak fel.

Az evőeszközök kölesből, rizsből vagy búzából készülnek, tartósítószer és adalékanyag hozzádása nélkül. Valójában vegán élelmiszernek minősülnek.

Ehető evőeszköz

Használat után 4-5 napon belül lebomlik

Az evőeszközök használat után akár el is fogyaszthatók, – háromféle ízesítésben létezik – vagy akár ki is dobhatjuk. Így sem keletkezik hulladék, mert is 4-5 napon belül teljesen lebomlanak. Felbontatlan állapotban azonban akár 2-3 évig is tárolhatók.

A rizsből, búzából és kölesből gyártott evőeszközök bevezetése és elterjedése a gyorséttermekben új, környezetbarát megoldás lehetne az eldobható műanyag helyett.

Fazakas Virág

Ehető alga vízgömbökben osztották a vizet a londoni maratonon – PET palack helyett

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »