Íme, az első műanyagmentes repülő – nincs többé eldobható műanyag a fedélzeten

máj 29 • ÖKO-világ • Impress Magazin

Portugália indította útjára a világ első műanyagmentes repülőjáratát, amely mintegy 90 kg műanyagtól szabadítja meg a világot repülőutanként.

A portugál Hi Fly repülőtársaság 2018. december 26-án indította útjára az első műanyagmentes teszt-járatát Lisszabonból a brazíliai Natal-ba. A különleges, ünnepi járat utasai a személyzettel együtt nagy lelkesedéssel fogadták az intézkedést.

90 kg műanyagtól szabadítják meg a világot – repülőutanként

A világ első műanyagmentes járatán teljesen beszüntették az eldobható műanyag termékek használatát. Mostantól minden egyes terméket természetes, újrahasznosítható, vagy 100 %-ban lebomló anyagokkal helyettesítenek.

Ezzel az intézkedéssel a Hi Fly légitársaság átlagosan 90 kg műanyagtól szabadítja meg a világot repülőutanként – írja a Telegraph.

A Nemzetközi Légi Közlekedési Szövetség (IATA) szerint egy utas átlagosan 1,4 kg hulladékot termel repülőutanként, melynek nagyjából a fele egyszer használatos műanyag.

Műanyagmentes repülő

Türkizkék repülő – és egy szlogen a korallzátonyokért

A műanyagmentes járat egyedi designt is kapott. Az óceánok vizét jelképezve türkizkékre festették és rákerült egy szlogen is: Még nem késő a korallzátonyokért.

Egyelőre még csak ezen az egy járaton sikerült bevezetni a műanyagmentességet, Paulo Mirpuri, a portugál Hi Fly elnöke azonban azt nyilatkozta, hogy 2019 év végére az összes járatot műanyagmentessé teszik.

Műanyagmentes repülő

100 %-ban lebomló bambusz tálcák, tányérok és evőeszközök

Első lépésben a műanyag tálcákat, csészéket, tányérokat és evőeszközöket cserélték le 100 %-ban lebomló bambuszból készült változatra. Használat után mindent az ételhulladékkal együtt lehet komposztálni.

Ezen kívül a járaton megszüntették a műanyagcsomagolást is. Az összes termék növényi alapú csomagolásban érkezik a magazinokról kezdve fülhallgatókon át a takarókig.

Műanyagmentes repülő

Naponta 100 ezer repülőjárat – évente több millió tonna műanyag hulladék

Naponta több mint 100 000 repülőjárat indul szerte a világban. A tavalyi évben az utasszállítók több mint 4 milliárd utast szállítottak.

Szinte felfoghatatlan, hogy milyen mértékű műanyaghulladék keletkezik a légi közlekedés által.

Évente több millió tonna műanyagtól szabadulna meg a világ, ha a többi repülőtársaság is követné ezt a példát…

Fenntartható légiközlekedés?

A Hi Fly nemcsak a műanyagszennyezést szeretné csökkenteni, hanem a széndioxid kibocsátást is.

2021-re azt tervezik, hogy megvalósítják a teljes széndioxidmentességet is. Ennek kivitelezéséhez a Carbon Offset program keretén belül már folynak a technológiai fejlesztések és tesztelések, olvasható a HiFly légitársaság weboldalán.

Fazakas Virág

Kapcsolódó cikkek

Megjegyzés írás zárolva!

« »